"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Гонтарева закликає Нацкомфінпослуг і НКЦПФР очистити фінсектор

Середа, 15 липня 2015, 20:36

Глава Нацбанку Валерія Гонтарева закликає Національну комісію, що здійснює держрегулювання ринку фінансових послуг та Нацкомісію з цінних паперів та фондового ринку очистити ввірені їм ринки від недобросовісних учасників.

Про це вона сказала на засіданні фінансового комітету Верховної Ради в Києві в середу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми зробили очистку - те, що повинні зробити наші колеги. Тому що вони в своєму секторі це тільки починають... Ми закінчили, а вони не починали, я можу вам сказати", - заявила вона.

"Страховий бізнес: ви подивіться скільки з 400 компаній реального страхового бізнесу - 40, напевно. От була Нацкомфінпослуг. І що вона зробила?", - задалася питанням Гонтарева.

Реклама:

Вона додала, що подібна ситуація і на фондовому ринку, де ліцензії мають близько 800 брокерів, багато з яких працюють з "липовими" цінними паперами, накачуючи їх ціну на фондових біржах.

У свою чергу Гонтарева підкреслила, що Нацбанк уже завершує етап очищення банківського сектора, вивівши з нього 53 банки і зменшивши їх кількість до 128. За її словами, в даний час банки з 95% активів можна вважати відносно здоровими.

У свою чергу голови Нацкомфінпослуг Ігор Пашко і НКЦБФР Тимур Хромаєв поскаржилися на відсутність у їх регуляторів необхідних повноважень для такого очищення ринку подібних тим, що є у Нацбанку.

"Реально у Нацкомфінпослуг немає реальних важелів для того, щоб очищати ринок. Максимально, що ми можемо зробити, це ввести тимчасову адміністрацію, але вона не вирішує проблем", - констатував Пашко.

Він повідомив, що Нацкомфінпослуг розробила законопроект про надання регулятору можливості ініціювати банкрутство профучасників і передавати страхові та інші портфелі платоспроможним компаніям.

Пашко також уточнив, що за останні чотири місяці Комісія відкликала понад 60 ліцензій у страхових компаній та інших фінансових організацій.

Хромаєв відзначив, що тривала процедура узгодження нормативних документів і заборона на проведення перевірок різко звужують можливості НКЦПФР. За його словами, положення Комісії щодо встановлення ознак фіктивності емітентів цінних паперів проходило узгодження протягом чотирьох місяців.

Глава НКЦБФР також звернувся до профільного комітету підтримати пропозиції регулятора щодо посилення його інституційного статусу, надання йому права з розслідування та скасування необхідності узгодження нормативних актів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: