"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Укрзалізниця" переплатила Ахметову 2 мільйони на корупційному тендері

Середа, 1 липня 2015, 15:52

30 квітня компанія "Укрзалізничпостач" визнала переможцем тендеру на постачання пружинних клем для колій компанію Ріната Ахметова "Метінвест-СМЦ", заплативши їй майже на 2 млн грн більше, ніж найдешевшому конкуренту.

Про це йдеться у програмі "Наші гроші".

Згідно з розслідуванням журналістів, у тендері брали участь чотири компанії, найдешевшою з яких був "Укрзалізничбуд" з ціною 12 млн грн за 455 тонн клем. Натомість виграла компанія Ахметова з ціною 13,8 млн грн.

Важливим є також той факт, що спершу проведення торгів було заплановане на 23 квітня, але їх раптом перенесли на 30 квітня.

Реклама:

Формальною причиною відхилення пропозиції "Укрзалізничбуду" була прострочена банківська гарантія. Однак станом на 23 квітня цей документ був ще дійсним, а замовник офіційно запевнив постачальника, що у цьому випадку продовжувати термін його дії непотрібно.

Кадр програми "Наші гроші" 

У той же час не в порядку були документи самого "Метінвеста" – серед них не було антикорупційної програми, передбаченої законом. Однак конкурсний комітет не звернув на це увагу і визнав компанію переможцем.

Також журналісти вияснили, що причиною перенесення дати торгів з 23 на 30 квітня стала зміна терміну оплати за поставлену продукцію з типових чотирьох місяців до над швидких п'яти днів. У коментарі "Нашим грошам" керівник "Укрзалізничпостачу" Євген Хорощак визнав, що зазвичай так швидко платять лише компанії Ахметова. Це також може свідчити про те, що рішення конкурсної комісії було попередньо прийняте на користь саме "Метінвест-СМЦ".

Журналісти програми також звернули увагу на те, що минулого року компанія Ахметова уже вигравала тендер на постачання клем у обсязі майже 2,5 тисяч тонн, але реально поставила лише 513 – тобто виконала свої зобов'язання лиш на 20%. Незважаючи на це, "Укрзалізничпостач" вирішив знову довіритися цій компанії та ще й переплатити їй майже два мільйони гривень.

Показово, що все це відбулося на фоні дефолту, який "Укрзалізниця" оголошувала у травні.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!