Росія ризикує піти шляхом Греції - експерти

Середа, 1 липня 2015, 13:54

Ні зростання держборгу, ні секвестр бюджету не допоможуть Росії впоратися з нестачею доходів: її варіант - накопичувати.

Про це йдеться в доповіді робочої групи при Мінфіні РФ, пишуть "Ведомости".

Для цього потрібно посилити бюджетні правила, радять експерти Мінфіну.

На те, що середній темп зростання економіки Росії в 2013-2017 роках опиниться в 10 разів менше, ніж у 2003-2007 роках (0,7 проти 7,5%), уряд не розраховув: ще півтора роки тому прогнози припускали зростання в найближчі роки в середньому на 3,2%.

Реклама:

До 2018 економіка відстане від планів щодо зростання на 13%, а якщо брати ще докризову концепцію довгострокового розвитку 2008 року, то розрив між планами і реальністю буде майже дворазовим.

Він означає щорічну втрату 3-4,5% ВВП доходів, говориться в доповіді.

Орієнтуючись на невиправдано оптимістичні - як тепер з'ясувалося - прогнози, уряд приймав дорогі і довгострокові зобов'язання: різке збільшення пенсій, зарплат в держсекторі.

Вони росли і в кризові періоди, а в періоди економічного зростання - ще більше, наприклад зростання зарплат бюджетників в середньому за 10 років удвічі перевищував зростання бюджетних доходів: так формувався розрив між зобов'язаннями і можливостями щодо їх фінансування.

Точно така ж асиметрія формується зараз в оборонному секторі.

Ризики бюджету та соціально-економічні дуже високі, підтримала експертів перший заступник міністра фінансів Тетяна Нестеренко.

Однак і різкий секвестр неможливий, перераховують автори доповіді причини: частина зобов'язань просто не може бути змінена, різке скорочення витрат несе політично неприємні наслідки, знижує довіру до бюджетної політики, а також ще більше посилює кризовий спад економіки.

Якщо в кризу не можна сподіватися на фінансування дефіциту за рахунок позик, складно скорочувати витрати, то залишається одне: працювати на випередження і зустріти кризу підготовленими - збирати резерви.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: