Думка експерта: Греції дадуть чергову відстрочку

Середа, 1 липня 2015, 13:32

Євросоюзу не вигідно виганяти греків, тому дуже висока ймовірність того, що Греції дадуть чергову відстрочку.
 
Про це у своєму блозі написав керуючий партнер інвесткомпанії Сapital Times Ерік Найман.
 
"Греція потрапила в ситуацію дефолту перед МВФ, не погасивши черговий транш. Хоча європейці кажуть, що це не дефолт, а "лише прострочення платежу". У будь-якому випадку, тепер греки покажуть яскравий приклад Україні що таке дефолт", - відзначає експерт.
 
"Чи може бути гірше? Так, якщо Греція покине єврозону і почне друкувати власну валюту. У цьому випадку популісти від влади неминуче надрукують більше, ніж потрібно, і Греція переживе девальвацію, інфляцію, проблеми у фінансовому секторі і економіці, а народ зубожіння", - підкреслює він.
 
За його словами, навряд чи Греція звернеться за допомогою до Росії - "у росіян просто немає конкурентних грошей".

Найман вважає, що греки можуть звернутися за допомогою до Китаю і запропонувати їм свої порти-острова для китайських баз.
 
"А це страшна загроза для евроатлантів. Та й просто економічно не вигідно виганяти греків. І тому дуже висока ймовірність того, що Греції все-таки на цьому тижні допоможуть і дадуть чергову відстрочку", - відзначає він.
 
"Як тільки це відбудеться, євро піде до низу - продовження жаху без кінця і прецедент переможного шантажу слабкої ланки євроланцюжку над брюссельськими чиновниками. Правда, відстрочка це не свіжі гроші. А от нові гроші "трійка" готова давати тільки в обмін на реальні реформи. Ну прямо як Україна", - додає експерт.
 
Як відомо, напередодні МВФ заявив, що Греція не перевела Фонду черговий платіж у розмірі 1,5 млрд євро, що практично означає визнання дефолту за борговими зобов'язаннями.
 
Раніше влада країни заявила, що Греція не зможе виплатити борг кредиторам до 1 липня.
 
Також голова Єврогрупи, міністр фінансів Нідерландів Йерун Дейсселблум, заявив у вівторок, що програма кредитування Греції продовжена не буде, і країна на шляху до дефолту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: