Думка експерта: Автоматичне оформлення субсидій ускладнить їх призначення

Четвер, 25 червня 2015, 15:23 -

Законопроект про автоматичне оформлення субсидій тільки ускладнить їх призначення та погіршить справедливість надання допомоги.

Такої думки дотримуються експерти проекту "Ціна держави".

"19 червня Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №2676 про внесення змін до Закону України "Про житлово-комунальні послуги" (відносно нарахування субсидій пенсіонерам та інвалідам). Автори аргументували, що він спростить надання житлових субсидій пенсіонерам та інвалідам", - нагадують експерти.

"Відтепер сім’ям, що складаються із непрацюючих або працюючих пенсіонерів/інвалідів та інших категорій громадян, не потрібно буде заповнювати декларації. Вони повинні надати лише довідку про доходи", - повідомляють вони.

Реклама:

Експерти акцентують увагу, що у такий спосіб на соціальних працівників покладається додаткове навантаження щодо виявлення та заповнення необхідних даних.

"Ініціативній групі депутатів - політичні вигоди, а тягар виконання - уряду", - зауважують економісти "Ціни Держави".

Крім того, експерти зазначили, що зміни погіршують справедливість системи, оскільки при автоматичному оформленні субсидій зовсім не враховується майновий стан заявника та неформальні доходи.

"Для другої групи - сім‘ї з непрацюючими пенсіонерами та інвалідами - законодавча ініціатива передбачає оформлення субсидій навіть без заяви, лише на підставі "відомостей від органів державної та місцевої влади, отриманих в порядку обміну інформацією", - повідомляють економісти.

"Проте це навпаки загрожує затягнути та ускладнити оформлення та призначення субсидії як для претендентів на неї, так і для працівників соціального захисту. Причина - відсутність інфраструктури", - підсумували експерти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: