Білорусь блокує транзит газу з Литви в Україну через політику - Міненерго

П'ятниця, 19 червня 2015, 12:00

Білорусь відмовляється навіть обговорювати транзит газу до України, можливо, з політичних причин.

Про це заявив міністр енергетики Литви Рокас Масюліс, передає "Інтерфакс-Україна".

При цьому міністр все ж сподівається, що з Мінськом вдасться домовитися, і газ з терміналу Клайпеди скрапленого природного газу (ТСПГ) поступить в Україну.

"Реально вже зараз є технічні можливості продавати газ Україні. Це можна робити через Білорусь. На жаль, оператор передавальних систем Білорусі, якого контролює російський концерн "Газпром", відмовився від обговорення такої можливості. На питання про можливості продажу газу Україні оператор передавальних систем Білорусі відповів негативно, не пояснюючи причин. Можливо, ці причини - політичні, оскільки технічних перешкод для торгівлі газом немає", - сказав Масюліс.

Реклама:

Проте, за його словами, відмова білоруського Gazprom Transgaz Belarus - це тільки початок розмови.

"Уже зараз є можливість здійснювати обмін газу, а така угода вигідна всім сторонам, зокрема білоруській компанії. Тому сподіваємося, що почата розмова дасть відчутні результати", - зазначив міністр.

Він стверджує, що газовий шлях від Клайпеди ТСПГ до України може бути прокладений найпізніше в 2019-2020 р., коли буде завершено будівництво газопроводу Польща-Литва.

Спроби домовитися щодо транзиту з Білоруссю підтвердив BNS і посол Литви в Києві Марюс Януконіс.

"Поки що нам відомий той факт, що намагалися транспортувати газ в Україну, але безуспішно. Ми в цьому процесі безпосередньої участі не беремо, але знаємо, що виникли проблеми", - сказав посол.

Прес-аташе оператора терміналу скрапленого природного газу (ТСПГ) компанії "Клайпідос нафта" Індрі Мілінене повідомила BNS, що в Україну можна було б постачати приблизно 1 млрд. кубометрів на рік.

Газ можна постачати з Клайпеди ТСПГ у Білорусь, а звідти відповідну кількість - в Україну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: