"ЗАлК" вивозить частину обладнання - джерело

Вівторок, 16 червня 2015, 19:50

ПАТ "Запорізький алюмінієвий комбінат", яке залишається під оперативним управлінням Об'єднаної компанії "Російський алюміній" після рішення судів України про повернення в державну власність реалізує частину обладнання.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомило інформоване джерело на підприємстві.

За його словами, в даний час частина матеріальних цінностей комбінату розпродається.

"Деякі матеріально-технічні цінності підприємства розпродаються через фірму-посередника", - констатував співрозмовник агентства.

Реклама:

При цьому він не уточнив назву фірми, але на умовах анонімності додав, що процес розпродажу майна нібито "кришується" кимось у Генеральній прокуратурі".

Представник підприємства відзначив, що розпродаж майна не є ініціативою керівництва ЗАлКу: "Просто йдуть розпорядження і накази від керуючої компанії з Кіпру, і керівництво підприємства їх виконує", - пояснило джерело.

За його словами, ніяких змін в роботі комбінату після повернення 68% пакета акцій у власність держави не відбулося.

Торкаючись питання про ситуацію в ТОВ "Алюмінієва катанка Запоріжжя", співрозмовник зазначив, що повернення 68% акцій ЗАлКу в держвласність не вплинуло на це підприємство, через те, що там інші засновники.

Агентству не вдалося отримати офіційний коментар "ЗАлКу" - відправлений на підприємство запит залишився без відповіді.

Разом з тим раніше лідер парламентської фракції Радикальної партії Олег Ляшко повідомив, що на ЗАлКу вирізається і вивозиться обладнання.

Нагадаємо, 10 червня суд повернув у державну власність пакет акцій ПАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" загальною номінальною вартістю більше 105 млн гривень, що становить 68,01% статутного фонду товариства.

Як повідомлялося, пакет акцій ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" у розмірі 68,01%, перебував у власності кіпрської компанії "Velbay Holdings Limited", яку пов’язують з російською компанією "РусАл" Олега Дерипаски.

У 1993-1994 роках держпідприємство "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" було реорганізовано шляхом корпоратизації у ВАТ "ЗАлК".

У 2001 році для забезпечення виплат по кредиту Фонд держмайна на відкритих торгах продав 68,01% акцій "ЗАлКу" російському ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест" за ціною 380,6 млн грн.

При цьому "АвтоВАЗ-Інвест" взяв на себе зобов’язання здійснити інвестиції на суму 200 млн доларів, а також здійснити рефінансування по кредиту на суму 76,45 млн доларів.

Справа розглядалася судами з 2011 року. Наприкінці жовтня цього року Вищий госпсуд погодився із висновками судів попередніх інстанцій, які розірвали договори купівлі-продажу пакету акцій "ЗАлКу" та повернули його Фонду держмайна.

Підставою для такого рішення стало невиконання компаніями своїх зобов’язань за договорами.

Зауважимо, що наприкінці жовтня Вищий госпсуд скасував заходи по забезпеченню позову, накладені у 2012 році за клопотанням ГПУ.

Зокрема, знято заборону компанії "Velbay Holdings Limited" продавати акцій "ЗАлКу".

Російське ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест" було ліквідоване у 2007 році.

"Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" - єдиний в Україні виробник первинного алюмінію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: