"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Компанія "РусАл" через суд відстоюватиме свої права на ЗАлК

Четвер, 11 червня 2015, 11:46

Російська компанія "РусАл" Олега Дерипаски буде відстоювати свої права на Запорізький алюмінієвий комбінат у міжнародних судах.

Про це йдеться в повідомленні компанії.

"Компанія є добросовісним набувачем акцій і буде відстоювати свої права в міжнародних судах", - повідомляє прес-служба "РусАл".

Як повідомляється, в даний час виробничі потужності ЗАлКу знаходяться в режимі консервації.

Реклама:

"Комбінат навесні 2011 року припинив випуск первинного алюмінію через його збитковість через високі тарифи на електроенергію. На комбінаті було налагоджено виробництво алюмінієвої катанки для проводів в обсязі близько 1,5 тис. тонн на місяць з привізного російської сировини", - йдеться в повідомленні.

Однак, як відзначають в компанії, до літа 2014 виробництво алюмінієвої катанки на комбінаті втратило економічний сенс.

Нагадаємо, 10 червня суд повернув у державну власність пакет акцій ПАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" загальною номінальною вартістю більше 105 млн гривень, що становить 68,01% статутного фонду товариства.

Як повідомлялося, пакет акцій ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" у розмірі 68,01%, перебував у власності кіпрської компанії "Velbay Holdings Limited", яку пов’язують з російською компанією "РусАл" Олега Дерипаски.

У 1993-1994 роках держпідприємство "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" було реорганізовано шляхом корпоратизації у ВАТ "ЗАлК".

У 2001 році для забезпечення виплат по кредиту Фонд держмайна на відкритих торгах продав 68,01% акцій "ЗАлКу" російському ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест" за ціною 380,6 млн грн.

При цьому "АвтоВАЗ-Інвест" взяв на себе зобов’язання здійснити інвестиції на суму 200 млн доларів, а також здійснити рефінансування по кредиту на суму 76,45 млн доларів.

Справа розглядалася судами з 2011 року. Наприкінці жовтня цього року Вищий госпсуд погодився із висновками судів попередніх інстанцій, які розірвали договори купівлі-продажу пакету акцій "ЗАлКу" та повернули його Фонду держмайна.

Підставою для такого рішення стало невиконання компаніями своїх зобов’язань за договорами.

Зауважимо, що наприкінці жовтня Вищий госпсуд скасував заходи по забезпеченню позову, накладені у 2012 році за клопотанням ГПУ.

Зокрема, знято заборону компанії "Velbay Holdings Limited" продавати акцій "ЗАлКу".

Російське ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест" було ліквідоване у 2007 році.

"Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" - єдиний в Україні виробник первинного алюмінію.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: