"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Закон про ринок газу вимагає від "Укргазвидобування" більшої прозорості

Середа, 6 травня 2015, 20:43

З підписанням Президентом нового закону про ринок газу вже у жовтні відносини між гравцями ринку мають суттєво змінитись.

Таку думку висловила президент аналітичного центру DIXIGroup Олена Павленко.

За її словами, має бути ліквідоване перехресне субсидування, ручне встановлення цін на газ, у тому числі – державним видобувним компаніям.

НКРЕ уже не буде встановлювати для "Укргазвидобування" ціну закупівлі газу для населення – натомість компанія матиме змогу продавати газ за ринковими цінами.

Реклама:

"Вихід "Укргазвидобування" на ринок означатиме для компанії швидкі та суттєві прибутки – ціна продажу газу зросте більш ніж у 5 разів. Враховуючи обсяги видобування компанії - біля 14 млрд куб.м. газу, - "Укргазвидобування" може сподіватись на рекордні суми. Ці кошти можуть піти на розвиток - наприклад, розробку нових родовищ, закупівлю нового обладнання, - або їх можуть "проїсти", як це часто буває," - сказала експерт.

Зі слів Павленко, щоб попередити негативний сценарій, громадськість сьогодні повинна вимагати більшої прозорості компанії.

"Укргазвидобування" повинна показувати не лише скільки вона отримуватиме від продажу газу, але як витрачатиме кошти. Більше того - обґрунтовувати, чому саме обрані нею інвестиційні проекти є вигідні і потрібні як для громадян України, так і для самої компанії", - підсумувала президент.

Українська енергетика

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!