Азербайджан хоче знизити залежність від експорту нафти і газу

Понеділок, 4 травня 2015, 13:52

Зміна цін на нафту спонукає уряд Азербайджану до скорочення непотрібних витрат і диверсифікації економіки, у тому числі зниження залежності від експорту природних ресурсів.

Про це президент країни Ільхам Алієв заявив у понеділок на відкритті 48-го щорічного засідання Ради керівників Азіатського банку розвитку, пише "ТАСС".

"Зміна цін на нафту викликає у нас занепокоєння. Але це є викликом, що спонукає нас консолідувати бюджет, скоротити непотрібні витрати і підвищувати ефективність управління", - сказав Алієв.

Він підкреслив, що "уряд Азербайджану завжди прагнув скоротити залежність економіки країни від нафтогазового фактора".

Реклама:

"Зараз 70% економіки республіки формується за рахунок нафтового сектора", - сказав він, підкресливши, що "в той же час нафта і газ продовжують займати основне місце в експорті Азербайджану".

Алієв повідомив, що за останні 10 років у країні було досягнуте триразове зростання економіки, зовнішній борг Азербайджану складає всього 9-10% від ВВП, за роки незалежності в економіку республіки залучено інвестиції на 200 млрд доларів, у тому числі 27 млрд доларів - у минулому році. Рівень бідності і безробіття скоротився до 5% "Нам вдалося уникнути "голландського синдрому", який загрожує країнам, що володіє енергоресурсами", - зауважив він.

Говорячи про плани на майбутнє, президент Алієв зазначив, що уряд зосередить увагу на диверсифікації економіки, розвитку її галузей, не пов'язаних з нафтою, в тому числі сектора інформаційно-комунікаційних технологій, сільського господарства.

"Ми плануємо на 100% забезпечувати себе сільськогосподарською продукцією і збільшити її експорт", - сказав він.

У той же час, за словами Алієва, завдяки реалізації проекту Південного газового коридору Азербайджан "протягом 100 років буде надійним постачальником газу до Європи і сусідні країни".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: