СБУ взялася за "Укртранснафту" за виплати мільйонів Коломойському

П'ятниця, 29 травня 2015, 12:21

СБУ викрила факти зловживань посадових осіб "Укртранснафти" при укладанні угод на зберігання технологічної нафти, витісненої з магістральних нафтопроводів.

Про це йдеться у повідомленні СБУ.

У відомстві нагадали, що у квітні 2014 року керівництво компанії уклало низку договорів з комерційними структурами на безоплатне зберігання у їхніх резервуарах технологічної нафти з магістральних нафтопроводів. Угоди були укладені на річний термін з правом пролонгації після закінчення їхньої дії на тих самих умовах.

"Натомість менеджери "Укртранснафти" уклали додаткові угоди до чинних договорів, за якими зменшили терміни безоплатного зберігання нафти до 90 діб. Після завершення цього безоплатного періоду, посадовці, порушуючи вимоги Закону України "Про здійснення державних закупівель", без проведення відповідних торгів уклали нові договори з підприємцями вже на платній основі", – сказано у повідомленні.

Реклама:

За даними СБУ, у 2014 році вартість зберігання нафти у комерційних резервуарах коливалася від 1,78 до 3,20 гривень за 1 тонну нафти на добу, а в 2015 році ціна зросла вже до 6,20 гривень.

Загалом компанія заплатила 456 мільйонів 437 тисяч гривень.

Відкрито кримінальне провадження за статтею про зловживання службовим становищем, яке призвело до важких наслідків.

Як відомо, у четвер Держфінінспекція відзвітувала, що не знайшла жодних порушень у діяльності "Укртранснафти".

Повністю державною "Укртранснафтою" тривалий час керував менеджмент, лояльний до олігарха Ігоря Коломойського. Саме на підприємствах Коломойського і зберігалася ця технологічна нафта, за що держава платила олігарху сотні мільйонів гривень (лише у березні-квітні цього року він отримав за це 120 млн гривень).

Після рішення Наглядової ради "Укртранснафти" звільнити лояльного до Коломойського керівника компанії Олександра Лазорка, олігарх, який тоді ще був губернатором Дніпропетровської області, примчав з охороною і влаштував скандал. Зрештою, держава все ж призначила нового керівника, яким став Сергій Сукало.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!