"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Коболєв прокоментував "штрафні" вимоги "Газпрому"

П'ятниця, 29 травня 2015, 09:48

НАК "Нафтогаз України" вітає намір ВАТ "Газпром" передати свої претензії до української компанії на розгляд арбітражного трибуналу.

Про це заявив голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв, повідомляє прес-служба НАКу.

"Арбітраж - це найбільш цивілізований спосіб вирішувати комерційні спори, якщо сторони не можуть знайти згоди шляхом переговорів", - прокоментував недавню заяву свого російського колеги Олексія Міллера Коболєв.

За його словами, сторони ініціювали провадження в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма в червні 2014 р. "Нафтогаз" підготував обґрунтування своїх претензій і заявив свої позовні вимоги в рамках арбітражного провадження за контрактом на поставку газу в січні 2015 р.

Реклама:

"Зустрічні позовні вимоги в рамках того ж виробництва "Газпромом" ще не заявлялися", йдеться у повідомленні.

Як зазначається, "Газпром" не вперше виставляє "Нафтогазу" рахунки, посилаючись на пункт контракту 2009 року, який, на думку "Газпрому", містить положення "бери-або-плати". Такі рахунки жодного разу не були прийняті до сплати, бо вони, на думку "Нафтогазу", не відповідають контракту.

Крім цього, серед поданих "Нафтогазом" позовних вимог є вимога про визнання даного пункту контракту недійсним.

"Окреме арбітражне провадження ведеться також за контрактом на транзит природного газу. Позовні вимоги за цим контрактом Нафтогаз заявив в травні 2015 року. Сумарні претензії Нафтогазу до Газпрому за двома контрактами перевищують 16 млрд дол.", - зазначили у прес-слжубі.

Як відомо, російський "Газпром" подасть в арбітраж позов до "Нафтогазу" щодо стягнення штрафів за недобір газу у 2014 році. Сума штрафу, яку вимагатиме стягнути "Газпром" - 8 мільярдів доларів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: