"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Турки не готові грати роль "троянського коня" для газових планів РФ

Четвер, 28 травня 2015, 17:33 -

Туреччина не готова грати роль "троянського коня" для газових планів Росії.

Таку думку висловив колишній радник прем'єр-міністра Словаччини з енергетичних питань Карел Хірман.

"Минулого тижня посол Туреччини в Москві Уміт Ярдим заявив, що жодних договорів щодо будівництва труби з РФ до Туреччини досі підписано не було, а країни поки "не досягли стадії початку проекту", - заявив Хірман.

Експерт також нагадав, що глава "Газпрому" Олексій Міллер раніше стверджував, що початок введення в експлуатацію газопроводу "Турецький потік" заплановано на грудень наступного року i що морське прокладання "Турецького потоку" на мілководній ділянці розпочнеться в першій декаді червня - тобто вже найближчими днями.

Реклама:

"Заява турецького дипломата не лише піднімає завісу над реальним станом проекту. Вона також є посланням для "Газпрому" та Кремля, а також для ЄС і України", - повідомив він.

Експерт відзначає, що слова посла відповідають заявам турецьких політиків під час візитів до Європейського парламенту або до Єврокомісії.

"Пріоритетом для Туреччини залишається відкриття транспортного газового шляху з Азербайджану до Європи, використовуючи газопровід TANAP, який вже будують. При цьому на позицію Анкари щодо російського проекту впливають й історичні відносини Туреччини та Греції", - вважає Хірман.

"З іншого боку, не треба бути наївним - російський проект газопроводу через Чорне море в передмістя Стамбула вигідний Туреччині", - заявив екс-радник прем'єр-міністра Словаччини.

"Однак цей зиск можливий лише за умови, що він буде відображений в істотному зниженні довгострокової ціни газу, і при цьому не руйнуватиме зв'язки Туреччини з Азербайджаном, а точніше - не заблокує постачання азербайджанського газу в ЄС, а також в разі, якщо цей проект не призведе до зміцнення економіки і політичного впливу Греції", - підсумував експерт.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: