МОЗ віддало 52 мільйони фірмі, яка так і не привезла ліки

Четвер, 28 травня 2015, 11:59

Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі зробив сенсаційне повідомлення: ліки для ВІЛ-інфікованих в Україні не з’явились через фірму, яка зірвала поставку.

Про це пишуть "Наші гроші".

Як повідомляється, у грудні 2014 року ТОВ "Вектор-фарма" виграла тендер МОЗ і відразу отримала 52,65 млн грн передплати для закупівлі індійських препаратів ламівудін/зидовудін и ефавіренц.

Представники МОЗу дозволили фірмі поставку протягом 180 днів з дня передплати.

Реклама:

І ось ці півроку пройшли, препарати вже давно виготовлені, але в Україну їх не везуть, бо "Вектор" не заплатив індусам. Більше того, фірма-постачальник за словами Квіташвілі, не виходить на зв’язок з міністерством… і виробником.

Як пише видання, насправді Квіташвілі мав би знати, що 7 травня "Вектор-фарма" подала до суду позов проти МОЗу з абсолютно нахабною вимогою: збільшити вартість угоди на поставку ліків для ВІЛ-інфікованих через зростання курсу долару у порівнянні з груднем 2014 року.

Нахабство полягає у тому, що фірма отримала тоді всю суму по передплаті і була просто зобов’язана відразу перерахувати її виробнику по тодішньому курсу. Але комерсанти з якихось причин цього не зробили  і тепер почали довгу судову волинку, яка може тягнутись роками, а контракт так і не буде виконано.

Виявилось, що "Вектор-фарма" - вже не "Вектор-фарма". Після позову до суду фірма змінила назву на "Фіоліс трейд лтд", директором тепер є Володимир Володимирович Молчанов, а новий власник – лондонська фірма "Фіоліс трейд лтд", кінцевим бенефіціаром якої вказано таку собі Інну Руденко з містечка Острог на Рівненщині.

Будучи ще "Вектор-фармою", фірма тендерила у МОЗі сотні мільйонів за часів Януковича, пише видання.

Як зазначається, головне - причини цієї ситуації. До виникнення якої долучився і Яценюк.

У лютому 2014 року закупівлями препаратів МОЗу був поставлений рулювати перший замміністра Руслан Салютін. Ставленик нардепа Миколи Мартиненка, сірого кардинала яценюківського "Народного фронту".

Мартиненко зараз більше відомий по справі швейцарської прокуратури щодо зловживань у "Енергоатомі". А рік тому він якраз гримів більше по медицині.

Гримів тому, що Салютін зробив абсолютно все, аби зірвати закупівлі МОЗу. Він як голова тендерного комітету мав вчасно підписувати купи документів. Однак: то він на лікарняному, то у відпустці, то вийшов з кабінету, то зайшов у туалет… Перший тендер МОЗ провів лише у серпні, коли громадськість почала пікетувати Кабмін.

Причини затягування були зрозумілі - нова влада домовлялась з постачальниками про свої умови. Постачальники тягнули гуму, аби влада була поступливіша. Зрештою дозатягувались до того, що ліки в країні банально закінчились. І влада погодилась їх купувати на принизливих умовах, аби у лікарнях не почався масовий мор.

Ось так на світ тоді і з’явилась урядова постанова за підписом Яценюка, яка дозволила МОЗу робити передплату за умови 180-денної відстрочки поставки ліків. І на авансцену вийшла "Вектор-Фарма" – фірма з боєм і канонадою натендерила 226 мільйонів гривень, що відразу вивело її на 4 місце серед півсотні постачальників МОЗу.

Також варто відзначити, що при зміні влади у МОЗі змінюються топ-керівники. Але середній склад залишається той самий. І середній склад, який і веде всю звітність і бухгалтерію, не міг не знати, що "Вектор-фарма" не є надійним постачальником.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: