Економіка Росії продовжує падіння

Понеділок, 25 травня 2015, 09:06

У квітні 2015 падіння реальних зарплат, приватного споживання та інвестиційного попиту впевнено тривало.

Про це пише "Комерсант" з посиланням на статистику Росстату та аналітики ЦМАКП, Світового банку, Сбербанку, ING Eurasia і РАНХиГС.

Опублікована чергова порція даних Росстату про стан внутрішнього попиту підтверджує: стагнація виробництва продовольства і посилене падіння випуску інвестиційних та споживчих товарів у квітні 2015 спровоковані новим падінням капвкладень і реальних зарплат, а також зростанням прихованого безробіття.

У квітні до 2,6% у річному вираженні прискорилося і стиснення споживання платних послуг, які в березні просіли на 2%, свідчить Росстат.

Реклама:

Загальне скорочення внутрішнього попиту в квітні, за оцінкою ING Eurasia, становило 7,4% проти 6,8% в березні 2015 року.

Приватне споживання в роздробі в квітні скоротилося на 9,8% (у березні - на 8,7%). Помітно швидше став знижуватися попит на непродовольчі товари.

У ЦМАКП вважають, що з урахуванням сезонності їх споживання за квітень порівняно з березнем впало на 1,8%, тоді як в середньому за лютий - квітень падало на 1,4% на місяць.

Споживання продовольства з лютого по квітень знижувалося на 1% щомісяця. Після різкого провалу на 10% в січні споживання домогосподарств скорочувалася на 3,1% на місяць в першому кварталі і на 1,6% в квітні.

Відношення  виплат по накопичених банківських боргах до доходів домогосподарств у 2015 році стало рекордним - це пояснює відмову від нових споживчих кредитів.

Падіння реальних зарплат навіть на тлі уповільнення інфляції в річному вираженні прискорилося з 10,6% у березні до 13,2% у квітні, а їх номінальне зростання знизилося до 1%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: