"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ посилив вимоги до прозорості структури власності банків

П'ятниця, 22 травня 2015, 19:45

Національний банк України посилив вимоги до прозорості структури власності банків.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Як зазначається, правління Національного банку 21 травня прийняло постанову № 328 "Про затвердження Положення про порядок подання відомостей про структуру власності банку".

"Нею затверджено нові вимоги до розкриття структури власності банків, які передбачають її розкриття фактично до кожної фізичної особи", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Так, структура власності банків вважатиметься прозорою, якщо вона дозволяє визначити: усіх власників істотної участі банку; усіх ключових учасників банку та всіх ключових учасників усіх юридичних осіб у ланцюгу володіння корпоративними правами банку; а також характер взаємозв’язків між цими особами.

"Окремо врегульовано трастові правовідносини володіння акціями банку. Національний банк буде визнавати структуру власності банку непрозорою, якщо акції банку прямо або опосередковано належать так званому "дискреційному трасту", - повідомляє прес-служба.

Як наголошується, Національний банк також врегулював ситуацію розпорошення власності в банку між різними фізичними особами, коли жодна з них не є власником істотної участі. Банкам надано два тижні для подання Національному банку своїх оновлених структур власності.

"Банк із непрозорою структурою власності відтепер не зможе отримати генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій, кредит рефінансування; взяти участь у тендері із підтримання ліквідності та навіть може бути визнаний проблемним", - повідомляє регулятор.

Відповідні зміни до нормативно-правових актів Національного банку затверджені постановою № 332 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!