НБУ оштрафував акціонера "Фінбанку" за порушення набуття істотної участі в банку

Четвер, 21 травня 2015, 10:20

20 травня 2015 року Нацбанк оштрафував акціонера ПАТ "Фінбанк" Олександра Грановського за порушення порядку набуття істотної участі в банку.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Як зазначається, Грановський, який прямо володіє 9,2061% акцій банку, у жовтні 2014 року набув незалежну від формального володіння можливість вирішального впливу на управління та діяльність банку, не отримавши згоди Нацбанку.

У період з жовтня 2014 року до квітня 2015 року пакет акцій банку неодноразово розподілявся між дрібними акціонерами з метою приховування реальних власників банку.

Реклама:

Так у жовтні 2014 року банк повідомив Нацбанку, що його акціонерами є особи, які не є власниками істотної участі, не уточнюючи інформацію про цих осіб. У січні 2015 року банк повідомив Нацбанку, що серед його акціонерів є 30 юридичних і 67 фізичних осіб, а станом на квітень 2015 року загальна кількість акціонерів банку збільшилася до 117 осіб.

НБУ неодноразово звертав увагу банку на те, що його структура власності не відповідає вимогам прозорості та вимагав розкриття реальних контролерів банку.

За наслідками проведеного Національним банком розслідування було встановлено, що у жовтні 2014 року між Борисом Кауфманом, колишнім контролером банку, і Грановським, міноритарним акціонером банку, була укладена непублічна угода, у результаті виконання якої Кауфман передав Грановському контроль над близько 80% акцій банку без отримання на це згоди Нацбанку.

Цей факт був підтверджений обома сторонами правочину в листах, які Національний банк отримав у квітні 2015 року.

Таким чином, Грановський порушив вимоги частин 1 та 2 статті 34 Закону України "Про банки і банківську діяльність", оскільки не повідомив Нацбанку про свій намір набути істотну участь у банку та не подав регулятору необхідний пакет документів для погодження набуття істотної участі.

Крім накладення штрафу, НБУ зобов’язав Грановського в тримісячний термін: надати підконтрольним номінальним акціонерам банку обов’язкову до виконання вказівку щодо відчуження акцій банку, або оформити на себе право власності на ці акції після отримання погодження Нацбанку.

Якщо припис Нацбанку не буде виконано в установлений строк, НБУ залишає за собою право позбавити Грановського і номінальних акціонерів, які перебувають під його контролем, права голосу акцій банку, що були набуті з порушенням закону.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!