Думка експерта: "Заморожування" зовнішніх боргів активізує переговорний процес Мінфіну і кредиторів

Середа, 20 травня 2015, 12:57

Прийняття закону про "заморожування" зовнішніх боргів активізує переговорний процес між Міністерством фінансів та кредиторами.

Таку думку висловив народний депутат, голова підкомітету з питань державного боргу та фінансування державного бюджету Андрій Гордєєв.

Документ поширюється як на тіло боргу, так і відсотки за його користуванням  (близько 15,3 млрд грн). В даний перелік потрапили і зобов'язання України перед Росією (3 млрд доларів), нагадує депутат.

"Ми скористались так званим, "правом на технічний дефолт". Багато в чому це вимушений крок, ситуація в економіці дуже непроста. Але таким чином ми підштовхуємо зовнішніх кредиторів до реструктуризації наших зобов'язань, а не вимагати від нас останнє,  що залишилось. Тим більше документ не зобов’язує Уряд використовувати цей важіль, він може ним скористатись, коли, наприклад, перемовини зайдуть в глухий кут", - переконаний він.

Реклама:

Гордєєв вважає, що західні кредитори мають з розумінням поставитись до рішення парламенту.

Обнадійливим сигналом в даному контексті, на його думку, є остання заява міністра фінансів США Джейкоба Лью щодо необхідності поступок з боку кредиторів відносно українських боргів.

Коментуючи заяви російських чиновників щодо, на їх думку, нелегітимності рішення Верховної Ради, він зазначив, що Росія має бути останнім кредитором, якому потрібно повертати кошти.

Більше того, на переконання Гордєєва, Україна має ініціювати судові позови в міжнародні суди проти РФ.

"Минуло більше року з часу анексії Криму, триває військовий конфлікт на Донбасі, а ми не подали ще жодного позову до міжнародних судів. Останні могли б стати нашим аргументом в переговорах з Росією в особі Фонду національного добробуту", - резюмував депутат.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!