НБУ очікує річну інфляцію в 2 кварталі понад 50%

Четвер, 9 квітня 2015, 10:55

Національний банк очікує річну інфляцію в 2 кварталі (з 2 кварталу 2014 по 2 квартал 2015) вище 50%.

Про це повідомив директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Сергій Ніколайчук, пишуть "Українські новини".

"Дійсно, ми теж очікуємо, що в 2 кварталі річна інфляція, швидше за все, перевищить 50% показник. Перш за все, це буде пов'язано з підвищенням тарифів на ЖКГ. В той же час інші фактори, що впливають на показник інфляції, такі як продтовари і непродовольчі товари, ринкові послуги, всі інші фактори, вони по суті повинні бути антиінфляційними", - сказав він.

За словами Ніколайчука, НБУ вже робив антиінфляційні заходи в кінці лютого і на початку березня, коли були введені адмінзаходи для стабілізації валютної ситуації.

Реклама:

"НБУ намагався діяти на упередження. За великим рахунком, активізація інфляційного тиску внаслідок девальвації гривні не була великим сюрпризом. Хіба що, може, розмір тиску перевищив наші очікування. Зрозуміло, що паніка на валютному ринку не могла не відбитися на цінах, тому ті адмінзаходи на валютному ринку, то підвищення облікової ставки, яке було зроблено, були націлені на боротьбу з майбутньою інфляцією", - зазначив представник регулятора.

Відповідно до інфляційного звіту Нацбанку, інфляція (грудень до грудня) на кінець 2 кварталу очікується на рівні 10,7%, на кінець 3 кварталу - 2,1%, на кінець 4 кварталу - 2,9%, а на кінець року - 30, 1%.

Як повідомлялося, НБУ прогнозує зниження ВВП на 7,5% в 2015 при інфляції 30% і зростання ВВП на 3% в 2016 при інфляції 13-14%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: