Заплановане урядом зниження ВВП на 5,5% - це занадто оптимістично – експерт

Четвер, 30 квітня 2015, 14:07

Проект Основних напрямів бюджетної політики на 2016 рік, схвалений урядом, не відповідає вимогам часу і не дає відповіді, яким власне буде державний бюджет на наступний рік.

Про це в рамках Економічного дискусійного клубу заявив екс - в.о. Міністра економічного розвитку і торгівлі України Анатолій Максюта, повідомляє прес-служба ЕДК.

"У нас йде досить серйозне падіння макроекономічних показників. За минулий рік ВВП знизився на 6,8% і плановане урядом у цьому році зниження на 5,5% вже виглядає оптимістичним. За 2014 рік промисловість впала на 10% і вже понад 20% - у цьому. Падає реальна заробітна плата. Знижується експорт, від якого формуються валютні резерви", - наголосив він.

"Ми дуже стурбовані, що цим питанням в резолюції практично нічого не приділено. Питанню підтримки промисловості приділено один абзац, про експорт ми взагалі нічого не знайшли. Трошки про сільське господарство. Але це технічні моменти, які не показують, як держава буде виправляти ці питання і виходити на економічне зростання у 2%", - підкреслив він.

Реклама:

За словами Максюти, Основні напрями бюджетної політики складені у старих традиціях.

"Для економічної конкурентоспроможності треба більш середньостроковий чи довгостроковий економічний погляд і не лише на макропоказники, але й на доходи, видатки і боргову ситуацію. Цей документ має перетворитися з однорічного документу на багаторічний. Особливо, коли відбуваються інтенсивні реформи, і жодна з цих реформ не реалізується протягом одного року", - наголосив він.

Експерт також зазначив, що проект документу не відповідає кращим світовим бюджетним практикам та принципам прозорості.

"Крім цього, відсутні соціальні орієнтири, такі як мінімальна заробітна плата і прожитковий мінімум, що є вкрай важливим за теперішнього росту тарифів. Без цих показників ми не зможемо зрозуміти бюджетну політику наступного року", - заявив Максюта.

Він підкреслив, що економічна ситуація диктує більш прискіпливе відношення до таких документів.

Нагадаємо, Національний банк оцінив падіння ВВП України в першому кварталі 2015 року на рівні 15%.

Економічна правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!