"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко звинуватила "Нафтогаз" у маніпуляції з цифрами

Вівторок, 28 квітня 2015, 18:03

Народний депутат України Юлія Тимошенко заявляє про маніпуляцію з боку НАК "Нафтогаз України" із цифрами щодо середньозваженої ціни на газ для потреб населення.

Про це йдеться у листі депутата до редакції "Економічної правди".

Як зазначається, відповідно до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 3 березня 2015 року №583 роздрібна ціна природного газу, що використовується для потреб населення встановлена:

- 7 188 гривень за 1000 м3 - для приготування їжі та/або підігріву води;

Реклама:

- 7 188 гривень за 1000 м3 - для індивідуального опалення або комплексного споживання у період з 1 травня по 30 вересня;

- 3 600 гривень за 1000 м3 - для індивідуального опалення або комплексного споживання у період з 1 жовтня по 30 квітня - за спожитий газ до 200 м3  на місяць;

- 7 188 гривень за 1000 м3 - для індивідуального опалення або комплексного споживання у період з 1 жовтня по 30 квітня - за спожитий газ понад 200 м3  на місяць.

"Ніякої середньозваженої ціни для населення за споживання природного газу вказаною постановою НКРЕКП не встановлюється і не може встановлюватися", - йдеться у листі.

Депутат вказує, що за квітень 2015 року за спожитий природний газ населення отримає платіжки із вписаною ціною 1000 м3 природного газу - 7 188 гривень.

"Визначена НКРЕКП роздрібна ціна природного газу, що споживається населенням, 7 188 гривень за 1000 м3 - включає в себе всі податки і доходи "Нафтогазу" та транспортних і розподільчих організацій", - йдеться у листі.

Як наголошується, зазначена на сайті НАК середньозважена ціна газу 2 834 гривень за 1000 м3 не включає 4% збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності, тарифів на транспортування, розподілу та постачання газу до споживачів та 20% ПДВ.

"Фінансовий план "Нафтогазу" і прогноз балансу надходження і розподілу природного газу в Україні на 2015 рік не затверджений урядом і не оприлюднено НАК, тому об’єктивну інформацію, таку як ціни, обмінний валютний курс і тарифи, що заплановані "Нафтогазом" - неможливо встановити, можливо лише "довіряти" Нафтогазу", - повідомляє депутат.

Також зазначається, що звіт про виконання фінансового плану "Нафтогазу" за 2014 рік - не оприлюднено, отже відсутня будь-яка база для порівняння.

"Отже, "Нафтогаз" не має наміру оприлюднювати інформацію про тарифи і реальної структури формування ціни на газ для населення і відповідно не збирається нічого робити для зменшення вартості газу для населення. А такими діями як оприлюднення "середньозваженої" ціни намагається відволікти увагу суспільства від об’єктивності", - підсумувала Тимошенко.

Як відомо, 19 січня 2009 року, керівниками "Нафтогазу" і "Газпрому" за підсумками переговорів Юлії Тимошенко та Володимира Путіна був підписаний контракт на постачання газу для України в 2009-2019 роках.

Згідно з контрактом, для формування ціни використовувався формульний підхід, в результаті чого ціна на російський газ для України досягала 450 доларів за тисячу кубометрів. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: