Нацбанк пояснив причини прискорення інфляції у березні

Вівторок, 28 квітня 2015, 16:31

Значне зростання індексу споживчих цін за березень було обумовлене насамперед впливом курсового чинника.

Про це йдеться у макроекономічному і монетарному огляді НБУ.

Як зазначається, зростання індексу споживчих цін у березні прискорилося до 10,8%.

За оцінками Національного банку, розрахунковий період для інфляції збігався з періодом пікового відображення на цінах суттєвого знецінення гривні наприкінці лютого - до 30 гривень за долар.

Реклама:

"Подальше укріплення гривні завдяки активним діям Національного банку щодо стабілізації ситуації на валютному ринку не відобразилося на цінах у березні через ефект негнучкості цін у бік зниження та присутність лагів прояву курсового чинника", - йдеться у повідомленні.

"Крім безпосереднього впливу курсового чинника, динаміку споживчих цін визначали: уведення додаткового імпортного збору у розмірі 10% для продовольчих товарів і 5% для всіх інших; ажіотажний попит населення на товари з довгим строком зберігання, спричинений панічними настроями під час курсових сплесків; високі інфляційні очікування", - повідомляє НБУ.

В огляді зазначається, що з початку минулого року тривало стрімке зростання очікувань представників підприємств щодо інфляції в наступні 12 місяців (до 27,3% у лютому).

"Базовий та небазовий ІСЦ у березні зростали майже однаковими темпами - 10,8% та 10,9% відповідно. У річному вимірі базова інфляція зросла до 44,6%, небазова - до 47,6%", - повідомляє регулятор.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: