Думка експерта: Націоналізація АТБ та "Бруснички" без компенсації неможлива

Понеділок, 27 квітня 2015, 16:56

Націоналізація або експропріація торгових мереж не буде незаконною, за умови, якщо вона проводиться в законному порядку і з виплатою компенсації - ринкової вартості активу.

Про це заявив юрист ЮФ "Ілляшев та Партнери" Дмитро Шемелін.

За його словами, якщо такої компенсації виплачено не буде, власники активу, за загальним правилом, можуть зажадати виплати через суд, в тому числі міжнародні судові інститути, такі як ЄСПЛ.

"Дійсно, питання про компенсацію не ставиться, якщо скоєно злочин (в т.ч. згадане в пресі нібито фінансування тероризму) і позбавлення майна розглядається як покарання", - говорить юрист.

Реклама:

Однак, за словами Шемеліна, для того щоб таке покарання застосувати, необхідно в будь-якому випадку дотримуватися базових принципів міжнародного права, включаючи законність, пропорційність, належний процес.

"Серед іншого, наприклад, повинні бути доведені всі факти, на які посилається "звинувачення", причому "обвинуваченому" повинно бути надано ефективне право на захист, у тому числі судове оскарження. Ці принципи є універсальними і застосовуються незалежно від того, буде це процес кримінальний, адміністративний, або якийсь особливий", - констатує юрист.

За словами Шемеліна, якщо такі принципи будуть порушені, у постраждалих є шанси отримати компенсацію через український або міжнародний суд.

Крім того, експерт зазначає, що великі шанси отримати компенсацію у разі такої прямолінійної експропріації і є причиною того, що прямолінійні експропріації у світовій практиці зараз зустрічаються дуже рідко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!