"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Яценюк запрошує європейські компанії в акціонери української ГТС

Понеділок, 27 квітня 2015, 16:14

Україна закликає компанії з країн ЄС в акціонери української газотранспортної системи (ГТС), щоб підвищити енергетичну незалежність у Європі.

Про це заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк на пленарному засіданні саміту "Україна - Європейський Союз" у понеділок у Києві.

"Ми хочемо бачити наших європейських друзів і партнерів акціонерами української ГТС", – заявив  він.

"Це найкраща відповідь на енергетичну незалежність України та ЄС і вона створить нову енергетичну політику загалом в Європі", - сказав Яценюк.

Реклама:

Як повідомлялося, закон "Про внесення змін до деяких законів України про реформування системи управління єдиної ГТС України" вступив в дію з 10 вересня 2014 року. Згідно з ним, ГТС і ПСГ залишаються в держвласності, однак відтепер їх можна передавати в управління спеціально створеним компаніям. У цих компаніях українська держава отримає контрольний пакет, а інші акції можуть придбати європейські та американські компанії.

Уряд планує створити дві компанії, які обслуговують ПСГ і ГТС, за участю американських і європейських партнерів. Згідно з документом знімаються обмеження на передання в оренду чи концесію магістральних газопроводів і ПСГ підприємству/підприємствам на платній основі без права відчуження для здійснення функцій оператора ГТС та/або ПСГ.

Зазначене передання майна в оренду може здійснюватися виключно з метою та на виконання зобов'язань, узятих Україною відповідно до закону "Про ратифікацію протоколу про приєднання України до договору про заснування Енергетичного співтовариства" на підставі договору і на умовах, затверджених Кабміном, з урахуванням принципів дотримання економічної безпеки держави.

Такі ж умови мають бути застосовані відносно оператора ПСГ.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!