"Євроатом" схвалив поставки ядерного палива з Росії для АЕС "Пакш"

Вівторок, 21 квітня 2015, 13:35

Європейське співтовариство з атомної енергії "Євроатом" затвердило договір про постачання російського ядерного палива на реактори угорської АЕС "Пакш".

Про це заявив глава кабінету прем'єр-міністра Угорщини Янош Лазар, повідомляє portfolio.hu.

За його словами, Єврокомісія повідомила уряд Угорщини в письмовій формі в понеділок про те, що "Євратом" підписав договір Росії і Угорщини про постачання ядерного палива.

"Це важливий рубіж, тепер немає перешкод для розширення атомної станції "Пакш", - сказав Лазар.

Реклама:

Він нагадав, що в 2014 році Європейська комісія вже надала "зелене світло" співпраці між Угорщиною та Росією.

За інформацією російського ТАСС, "Євроатом" погодив поставки ядерного палива на реактори, після того як термін ексклюзивних поставок палива російського виробництва на них був скорочений з 20 до 10 років.

Раніше видання Financial Times повідомило, що Єврокомісія заблокувала угоду між Будапештом і Москвою про будівництво в Угорщині енергоблоків атомної електростанції "Пакш-2".

Угорський держсекретар Андраш Гіро Сас спростував інформацію про блокування угоди.

Пізніше Єврокомісія повідомила, що не блокувала проект будівництва АЕС в Угорщині, а йшлося тільки про умови постачання ядерного палива з Росії.

Влада Угорщини уклала контракт з російською компанією "Росатом" на проектування та будівництво двох нових енергоблоків потужністю 1200 мегават кожен на угорській АЕС "Пакш" в 2014 році.

Згідно з договором, Росія надає Угорщині кредит у розмірі до 10 млрд євро на реалізацію проекту. Загальна вартість будівництва реакторів становить 12 млрд євро.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: