"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"ПриватБанк" та "Ощадбанк" запускають систему верифікації користувача на держсайтах

Вівторок, 21 квітня 2015, 09:43

В Україні запуститься система онлайн-верифікації громадянина BankID.

Про це пише Аin.ua.

Як повідомляється, це спільний проект "ПриватБанку", "Ощадбанк" і Яніки Мірило.

Протягом місяця верифікація через BankID стане доступна на сайті Дніпропетровської міськради.

Реклама:
 

Крім того, за словами IT-директора "ПриватБанку" Дмитра Дубілета, паралельно йде процес інтеграції системи зі Львівською міськрадою, МВС та іншими державними структурами.

"Я вважаю, що це дуже велика подія для України. Справжній прорив в електронному управлінні містом", - пояснив він.

Українська система онлайн-верифікації BankID створена за образом і подобою систем, які вже давно використовуються у Швеції та Фінляндії.

Система дозволяє підтвердити особу користувача в інтернеті, використовуючи його банківські дані, і працює за принципом верифікації через Facebook.

 

Наприклад, користувач заходить на сайт МВС, натискає на кнопку "Увійти через BankID", вибирає свій банк і дає системі МВС доступ до даних, які вона запитує. Це може бути ім'я, прізвище, по батькові, а також номер і серія паспорта.

Таким чином, сайт МВС переконається, що користувач - реальна людина, а не шахрай.

За словами Дубілета, за допомогою BankID користувач зможе не тільки отримати виписки і різні документи на державних сайтах в два кліка, за якими сьогодні потрібно стояти в чергах, а й оплатити будь держпослуги, адже банківська система верифікації надає миттєвий доступ до карти користувача.

На сьогодні онлайн-верифікація користувача на урядових ресурсах можлива тільки через цифровий підпис, проте в Україні зареєстровано не більше 1,5 млн цифрових підписів, більшість з яких належить юридичним особам.

Решта громадян не мають можливості пройти верифікацію в пару кліків. Тим часом, банки зберігають всю інформацію про їхніх клієнтів, включаючи паспортні дані, які вимагають в держструктурах. Доступ до цієї інформації і пропонує BankID.

За словами Дубілета, спочатку проект був ініційований як соціальний - система розроблялася спеціально для українських держорганів як складова майбутнього електронного уряду.

Однак крім державних структур, така система верифікації може також зацікавити комерційні компанії.

"Інтернет-магазини зможуть істотно підвищити конверсію за рахунок простоти ідентифікації та оплати на сайті. Користувачеві досить зайти на сайт через BankID і відразу отримати доступ до своєї карті - не потрібно вводити номер картки, CVV та інші реквізити (саме на цьому етапі йде велика кількість покупців)", - пояснив Дубілет.

Поки до системи підключені тільки "ПриватБанк" та "Ощадбанк", проте в майбутньому до BankID зможуть приєднатися й інші фінансові структури.

"На сьогодні всі мої колеги в інших банках позитивно оцінюють дану ініціативу", - сказав Дубілет.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!