Гендиректор ДТЕК: через політику "Східенерго" не повертають 600 мільйонів

П'ятниця, 6 березня 2015, 20:03

Гендиректор ДТЕК Максим Тимченко заявляє, що в питанні блокування коштів, які ДП "Енергоринок" перерахував "ДТЕК Східенерго" за вироблену електроенергію, не обійшлося без політики.

Про це він сказав в інтерв'ю "Економічній правді".

"Прийнято політичне рішення не платити "ДТЕК Східенерго" за вироблену електроенергію. А у "ДТЕК Східенерго" три станції: Зуївська, Луганська і Курахівська. Останні дві - на території, підконтрольній України. Не сплачують всім трьом станціям - 600 мільйонів гривень заблоковано", - зазначив Тимченко.

"Давайте міркувати щодо "не платити Зуївській, яка в зоні АТО". Просто базові цифри. Тариф ТЕС у лютому становив близько 70 копійок за кВт/год, в тому числі і Зуївській станції. Прогнозний тариф на березень - 85 копійок в кращому випадку. Кіловат імпортної електроенергії Україна сьогодні купує в РФ приблизно за гривню", - говорить менеджер.

Реклама:

"Ми своєму виробнику платимо 85 копійок, отримуємо по гривні з Росії, і при цьому основні поставки імпорту йдуть по лініях на територію так званої "ЛНР", - додає він.

Тимченко також додав, що Росія в односторонньому порядку може відключити перетоки і від'єднати енергосистему України.

"Що це означає? Це означає, що ми не синхронізовані з Європейським Союзом, з їх енергосистемою. Росія відключила свою енергосистему, і ми опиняємося на енергоострові разом з Молдавією. Не дай бог, якась системна аварія і падіння частоти в мережі - це величезний ризик для атомних станцій", - відзначає він.

Як відомо, Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом перерахування державною компанією "Енергоринок" грошей за електроенергію, вироблену на окупованих бойовиками територіях.

Як повідомлялося, НКРЕКУ постановою №158 від 2 лютого заборонила "Енергоринку" проводити розрахунки з енергогенеруючими підприємствами (ТЕС, ТЕЦ, ВЕС), які знаходяться на непідконтрольних українській владі територіях.

Постанова працює протягом дії розпорядження Кабінету міністрів про тимчасові надзвичайні заходи на ринку електроенергії.

Раніше ДП "Енергоринок" перерахувало 200 млн гривень підприємству Олександра Януковича "Донбасенерго", а також 380 млн гривень підприємству Ріната Ахметова "Східенерго". Обидва підприємства знаходяться на підконтрольних проросійським бойовикам територіях.

Перерахування грошей відбулося після того, як у п'ятницю компанія Ріната Ахметова оскаржила у суді дію постанови Нацкомісії з регулювання енергетики, якою заборонялися перекази грошей в зону, окуповану терористами "ЛНР-ДНР".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: