Економіка РФ в 2015 році впаде на 6,8%, інфляція досягне 17,1% - експерти

Четвер, 5 березня 2015, 14:55

Російський ВВП в 2015 році впаде на 6,8%, при цьому інфляція за підсумками року досягне 17,1%.

Такі прогнози дають експерти Інституту економічної політики (ІЕП) ім. Єгора Гайдара, передає "Інтерфакс-Україна".

При цьому в матеріалах наголошується, що розроблений ІЕП прогноз на 2015 рік за більшістю показників виявився більш песимістичним в порівнянні з опублікованим в лютому прогнозом міністерства економічного розвитку РФ.

При цьому ІЕП в свої оцінки закладає більш високий прогноз цін на нафту, ніж Мінекономрозвитку.

Реклама:

Так, прогнози ІЕП виходять з середньорічної ціни нафти марки Brent на рівні 55 доларів за барель. У той же час Мінекономрозвитку розраховує свої оцінки, виходячи з очікувань середньорічної ціни на нафту марки Urals в 50 доларів за барель.

Згідно з останніми прогнозами Мінекономрозвитку РФ, ВВП РФ впаде в 2015 році на 3%, а інфляція становитиме 12,2%.

"Втім, незважаючи на ці відмінності, обидва прогнози можна вважати кризовими", - наголошується в дослідженні ІЕП.

Разом з тим на даний момент економіка демонструє ознаки, скоріше, не кризи, а депресії.

Головним обмеженням зростання економіки РФ в 2015 році буде подальше зниження інвестицій в основний капітал, що утрудняє процеси модернізації в економіці і затягує процес її адаптації до нових умов.

Головним наслідком зовнішньоекономічних шоків, з якими російська економіка зіткнулася в 2014 році (падіння світових цін на енергоносії та обмеження можливостей залучення зовнішнього фінансування), у 2015 році стане різке падіння обсягів фінансових ресурсів, що розподіляються через фінансову систему і, в кінцевому підсумку, направляються в інвестиції, вважають експерти ІЕП.

В якості додаткового обмеження економічного зростання РФ в 2015 році, на їхню думку, виступить ефект девальвації рубля, що веде до подорожчання імпорту.

Таким чином, враховуючи, що в цілому по економіці частка імпорту в інвестиційних товарах перевищує 50%, означає, що девальвація рубля не завжди може ефективно стимулювати запуск процесів імпортозаміщення, оскільки самі виробники вітчизняної продукції стикаються зі значним зростанням витрат в результаті здешевлення національної валюти, підкреслюють експерти.

"Російську економіку чекає важкий період адаптації до нових зовнішньоекономічних умов. Як мінімум рік темпи економічного зростання будуть негативними, а перспективи відновлення позитивної економічної динаміки будуть пов'язані з перебуванням нової точки рівноваги. У разі збереження цін на енергоносії на низькому рівні протягом тривалого часу, в умовах політичної нестабільності і збереження режиму санкцій негативна економічна динаміка триватиме і в наступні роки", - йдеться в дослідженні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!