Думка експерта: Якщо ставка рефінансування буде 30% більше місяця, це зруйнує економіку

Вівторок, 3 березня 2015, 17:32 -

Підвищення ставки рефінансування до 30% дуже негативно вплине на ВВП країни, на кредити і на фінансовий стан банків.

Таку думку висловив "Економічній правді" екс-заступник голови НБУ, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

"Якщо брати класичні рекомендації як боротися з девальвацією, то крок правильний. Збільшення ставки - це перехід до більш жорсткої монетарної політики. Але, на жаль, процента ставка у нас не регулює пропозицію грошей, тому що у нас нема класичного рефінансування", - сказав експерт.

За його словами, в Україні пропозиція грошей залежить не від процентної ставки, а від емісії гривні.

Реклама:

"Наприклад, збанкрутував зараз "Дельта банк". Треба виплачувати кошти позичальникам. Фонд гарантування, звичайно, коштів немає. Він звертається до Національного банку, Нацбанк друкує гроші і надає", - сказав Савченко.

"По суті, через ці гроші йде подальша девальвація та інфляція. Це також стосується "Нафтогазу", бюджету та інших структур. Тому, по теорії крок правильний, фактично він мав би вплинути на стабілізацію гривні, хоч і не вплине", - вважає він.

За словами експерта, гривневі кредити стануть ще дорожчими і якийсь позитивний вплив на курс це зробить.

"В той же час, така величезна ставка дуже негативно вплине на ВВП країни, на кредити і на фінансовий стан банків які зараз сиплються як карточні будинки", - зауважив Савченко.

На думку експерта, така висока ставка рефінансування може триматися не дуже довго.

"Якщо вона триматиметься більше місяця, то це матиме руйнівні наслідки для падіння економіки і банки можуть перевищити позитивні наслідки від впливу на скорочення темпів девальвації гривні", - підсумував Савченко.

Економічна правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: