Для банків почалася нова ера - Кубів

Вівторок, 3 березня 2015, 11:55

Закон про посилення відповідальності керівників та власників фінансових установ відкриє нову еру надійності банківської системи.

Про це заявив представник президента у Верховній раді, народний депутат Степан Кубів, повідомляє прес-служба БПП.

"До прийняття цього закону не було з кого спитати, коли банк банкрутував або ставав неплатоспроможним. Правління в такому банку вже немає, резервів немає і вкладники, особливо фізичні особи, могли розраховувати лише на гарантійні кошти держави. Цей закон посилює кримінальну і адміністративну відповідальність керівників банків, розширює коло пов’язаних з банками осіб, розширює категорійність і відповідальність власників, які не є прямим менеджментом того чи іншого банку", - зазначив Кубів.

За його словами, відтепер посилиться відповідальність пов’язаних з банками осіб, мінімізуються ризикові операції та посилюється Фонд гарантування повернення вкладів.

Реклама:

Зміни, на думку представника Президента в Раді, мають гарантувати повернення депозитів в банках, які займаються ризиковими операціями.

Під час представлення документу у сесійній залі парламенту Кубів зазначив, що запропоновані зміни випливають із взятих на себе Україною зобов’язань, які були підписані з ЄС, і виконання 20-ї поправки Базельського комітету щодо нагляду.

Лідер парламентської фракції партії "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко, зі свого боку відмітив, що у Національному банку сьогодні є 110 мільярдів неповерненого рефінансування, яке було видане за попередні роки.

"Ціна прийнятого закону – це власне повернення цих 110 мільярдів до національної скарбниці. Повернути ці кошти не через фонд погашення боргів вкладникам, які їм дає держава, а через майно всіх пов’язаних осіб, які вступили в змову з керівниками комерційних банків і розікрали їх", - заявив він.

Нагадаємо, на позачерговому засіданні 2 березня Верховна рада прийняла за основу та в цілому президентський законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов’язаних із банком осіб" (реєстраційний номер 2085).

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!