Прибутки та вартість українських активів Порошенка зростають - ЗМІ

Субота, 28 березня 2015, 12:19

Прибутки та вартість ключових українських активів президента Петра Порошенка зростають.

Про це у своїй статті для "Радіо Свобода" пише Євген Солонина.

Так, київська фабрика "Рошен" за минулий рік збільшила прибуток у дев’ять разів, повідомляється в системі розкриття інформації Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку.

Київська фабрика "Рошен" працювала щоденно і раніше, на початку торговельних воєн із Росією, йдеться у статті.

Реклама:

​"Більш ніж удвічі наростив статутний капітал за останній рік "Міжнародний інвестиційний банк", який, за його ж інформацією, належить Ігорю Кононенкові, Петру Порошенкові та батькові президента Олексію", - пише автор.

Цей банк не вважається великим: в Нацбанку його оцінюють як 40-й за обсягом статутного капіталу, відтак він не є предметом посиленого моніторингу держави, пояснила голова правління НБУ Валерія Гонтарева.

Вона повідомила, що найімовірніше, статутний капітал банку зріс лише через те, що він зберігав більшість своїх коштів у іноземній валюті, яка за останній рік подорожчала у гривневому вимірі утричі.

Сам Петро Порошенко у спілкуванні з журналістами постійно наголошує, що він вже не керує ні своїм бізнесом, ні процесом його продажу.

"Звісно, продаємо. Зараз укладений контракт з "Rothshild group", категоричною вимогою якого є відсторонення "особи, яка є заручником політики", тобто мене, від діяльності компанії", - пояснив президент.

​Порошенко запевнив, що його рішення продати бізнес стосується як українських, так й іноземних підприємств, а також заводу в анексованому Росією Криму.

Правники нагадують, що хоч 103-я стаття Конституції України та українське законодавство не дають права президенту займати керівні посади у державних чи комерційних підприємствах, входити до наглядових рад, але не забороняють йому просто володіти акціями.

"Водночас фахівці наголошують, що навіть володіння бізнесом для глави держави є конфліктом інтересів, бо на посаді президента він може сприяти "своїм" галузям та збільшувати прибутки", - йдеться у статті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!