Думка експерта: Несумлінні банкіри уникнуть покарання заднім числом

Четвер, 26 березня 2015, 15:26

Керівникам та власникам банків, які були визнані неплатоспроможними до прийняття закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов'язаних з банком осіб", побоюватися нема чого - їх уже не притягнуть до відповідальності.

Таку думку висловив старший юрист Юридичної компанії "Алексєєв, Боярчуков і партнери" Олександр Ткачук.

За його словами, виходячи з диспозиції нової статті Кримінального кодексу, пов'язану з банком особу можна притягти до відповідальності за вчинення будь-яких дій, які призвели до віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

"Таке формулювання дозволяє трактувати норму, як буде вигідно правоохоронним органам, і, фактично, після віднесення банку до категорії неплатоспроможних буде підставою для відкриття низки кримінальних справ з подальшим з'ясуванням причин такої неплатоспроможності", - підкреслює Ткачук.

Реклама:

На думку експерта, також досить цікавими є положення закону, пов'язані з угодами, укладеними з пов'язаними особами, і їх наслідками.

"Згідно з перехідними положеннями закону, особа з істотною участю в банку зобов'язана протягом одного місяця з дня набрання чинності закону повідомити про це в банк і протягом трьох місяців з дня набрання чинності закону представити у Нацбанк відповідні документи", - розповідає Ткачук.

При цьому, за його словами, тим керівникам і власникам банків, які вже визнані неплатоспроможними, побоюватися нема чого - їх вже ніхто не засудить.

"Закон не має зворотної сили в тій частині, в якій встановлює відповідальність пов'язаних з банком осіб, але в інших питаннях зобов'язує банки привести у відповідність до вимог закону свою документацію і надати НБУ всю необхідну інформацію, неподання якої буде підставою для застосування адміністративних санкцій у вигляді штрафів", - резюмує експерт.

Нагадаємо, 10 лютого 2015 року президент України Петро Порошенко подав до парламенту законопроект № 2085, в якому глава держави запропонував позбавляти волі на строк до 5 років банкірів, які довели банк до неплатоспроможності і завдали шкоди державі чи кредитору на суму понад 170 тисяч гривень.

2 березня 2015 року він був прийнятий народними депутатами в цілому, а через чотири дні - підписаний президентом.

Як і очікувалося, нормативний акт встановлює ряд нових положень у Кодексі про адміністративні порушення та Кримінальному кодексі України, в тому числі і відповідальність за доведення банку до неплатоспроможності.

До суб'єктів правопорушень, крім керівників банків, законодавець відніс і пов'язані з банком особи, перелік яких встановлено в законі "Про банки".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!