"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ціни на нафту зросли майже на 4%

Четвер, 26 березня 2015, 09:55

Ціни на нафту зросли майже на 4 відсотки після початку військової операції Саудівської Аравії і її союзників в Ємені.

Про це пише Рейтер.

До 9.25 за московським часом ф'ючерси на Brent подорожчали на 1,70 до 58,18 долара за барель, а ф'ючерси на WTI - на 1,89 до 51,10 долара.

Саудівська Аравія та її союзники в районі Перської затоки почали військову операцію, включаючи авіаудари, проти шиїтського угруповання хусит, обложників місто Аден на півдні Ємену, де сховався президент країни.

Реклама:

Трейдери та імпортери нафти бояться, що ситуація на Близькому Сході, одному з основних постачальників нафти, може вийти з-під контролю.

Ситуація в Ємені ускладнюється ще тим, що хусит підтримує Іран, бажаючий посилити свій вплив на Близькому Сході.

"Саудити почали військові дії, тому що, за їхніми словами, хусити отримують підтримку з боку Ірану. Це говорить про те, що війна може поступово перерости в регіональний конфлікт. Уряд Китаю дуже турбується з цього приводу ", - сказав директор Центру близькосхідних досліджень Китайського інституту зовнішньополітичних досліджень Лі Гофу.

Близький Схід також є важливим постачальником зрідженого природного газу (ЗПГ), який продають Ємен і Катар, але імпортери поки не бачать приводу для занепокоєння.

"Перебоїв у поставках газу з Ємену поки немає. Ми не хвилюємося, враховуючи надлишок пропозиції і слабкий попит останнім часом", - сказав представник південнокорейської газової компанії Korea Gas Corp.

Аналітики також відзначають, що не варто турбуватися про дефіцит нафти, тому що видобуток в країнах, що не входять в ОПЕК, залишається високою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: