Угорщина домовилася з ЄК про імпорт ядерного палива з Росії

Середа, 25 березня 2015, 19:42

Угорщина погодила з Європейською комісією проект постачання ядерного палива для атомної електростанції "Пакш" із Росії.

Про це заявив представник адміністрації прем'єр-міністра Угорщини Янош Лазар після переговорів з єврокомісаром з питань клімату та енергетики Мігелем Аріасом, повідомляє Index.

"Європейська комісія почула зауваження Угорщини, і зараз вирішується питання щодо постачання палива для АЕС "Пакш" за фінською моделлю", - сказав Лазар.

За його словами, російська сторона отримає право на постачання ядерного палива для нових реакторів "Пакш" протягом десяти років.

Реклама:

Під фінською моделлю розуміється будівництво АЕС на сході Фінляндії російськими державними підприємствами, яке має розпочатися в 2018 році.

Раніше видання Financial Times повідомило, що Єврокомісія заблокувала угоду між Будапештом і Москвою про будівництво в Угорщині енергоблоків атомної електростанції "Пакш-2".

Угорський держсекретар Андраш Гіро Сас спростував інформацію про блокування угоди.

Пізніше Єврокомісія повідомила, що не блокувала проект будівництва АЕС в Угорщині, а йшлося тільки про умови постачання ядерного палива з Росії.

Влада Угорщини уклала контракт з російською компанією "Росатом" на проектування та будівництво двох нових енергоблоків потужністю 1200 мегават кожен на угорській АЕС "Пакш" в 2014 році.

Згідно з договором, Росія надає Угорщині кредит у розмірі до 10 млрд євро на реалізацію проекту. Загальна вартість будівництва реакторів становить 12 млрд євро.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!