"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна не зможе погасити борг перед РФ до кінця року - ЗМІ

Понеділок, 23 березня 2015, 09:25

Україна до кінця 2015 року не зможе погасити борг у три мільярди доларів перед Росією.

Про це повідомляє газета The Financial Times з посиланням на експертів, пише DW.

Фінансова діра в бюджеті України становить 40 мільярдів доларів, і в найближчі чотири роки Київ планує реструктурувати свої борги на суму 15 мільярдів.

Одним з великих кредиторів України є Росія, яка, серед іншого, володіє українськими євробондами на суму понад три мільярди доларів.

Реклама:

Як пише FT, Україна, завдяки "борговими операціями" може виграти до 5,2 мільярда доларів. Як вважає колишній співробітник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Чарльз Блітцеру, російська частина боргу, досить імовірно, буде задіяна в цій схемі, а значить, Росії не варто очікувати повернення грошей до кінця року.

За словами професора Університету Джорджтауна Анни Гелперн, яка раніше співпрацювала з міністерством фінансів США, МВФ уже висловив припущення, що бонди, якими володіє Росія, будуть включені в план реструктуризації.

Однак у МВФ стверджують, що "українська влада сама повинна вирішувати, які саме борги і в якому обсязі будуть задіяні".

В початку лютого Москва оголосила, що влада України звернулися з проханням про реструктуризацію заборгованості. Як заявив тоді міністр фінансів РФ Антон Силуанов, Росія не готова це зробити.

Мова йде про кредит, який Росія дала Україні ще в грудні 2013 року в відповідно до домовленостей з тодішнім президентом країни Віктором Януковичем.

Спочатку Москва готова була надати Києву 15 мільярдів доларів, проте перевела тільки один транш на три мільярди доларів, а решта переклади заморозила у зв'язку з нестабільною обстановкою на Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!