Україна та Росія погодили літній газовий пакет. Знижку продовжать

Субота, 21 березня 2015, 10:44

У Брюсселі завершилися тристоронні переговори про постачання Україні природного газу з РФ.

Вже під час першого раунду переговорів було досягнуто принципових домовленостей про схему оплати, йдеться у повідомленні Єврокомісії.

Під час наступного раунду, який пройде в середині квітня, будуть розглянути пропозиції щодо постачання газу наступної зими.

Між тим спільна заява, яку можна скчати з сайту Європейської правди, свідчить, що рішення по "літньому пакету" потребує щоквартального затвердження.

Реклама:

Планується, що РФ постачатиме в Україну газ без стягнення експортного мита, однак РФ не бере на себе юридичне зобов'язання відмовитися він мита, а лише розглядатиме таку можливість перед початком кожного кварталу.

При цьому Україна перед кожним кварталом має звертатися до РФ з проханням про надання такої знижки.

Зі свого боку, Київ має "розглянути питання закупівлі обсягів газу, необхідних для заповнення сховищ... для гарантування надійного транзиту газу в ЄС".

Попри те, що узгоджені заяви не містять юридичних зобов'язань, сторони певні у їх виконанні. Зокрема, віце-президент ЄК Марош Шевчович заявив про свої переконання в тому, що транзит газу до ЄС не постраждає.

Кінцева вартість газу для України на 2 квартал 2015 року з урахуванням знижки наразі не оприлюднювалася. Імовірно, вона складе близько 250$ за тисячу кубометрів.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!