Невдала боротьба "Газпрому" проти реверсу газу в Україну коштувала йому 6 мільярдів

Четвер, 19 березня 2015, 14:27

Російський "Газпром" заплатив до $6 млрд за невдалу спробу припинити реверс газу в Україну з Європи.

Про це повідомляє російський "Інтерфакс" з посиланням на розрахунки за галузевою статистикою і дані джерел в монополії.

"У тому числі близько $5,5 млрд склала недоотримана виручка при поставках газу в далеке зарубіжжя і до $400 млн – штрафи (в практиці їх називають "знижками") за недопоставку номінованих покупцями обсягів газу", – пише агентство.

Воно зазначає, що ця сума в рази перевищує розмір поточного боргу "Нафтогазу України", який "Газпром" намагається стягнути в стокгольмському арбітражі.

Реклама:

Загальний обсяг недопоставки оцінюється в 16-17 млрд кубометрів газу.

"Газпром" 4 вересня 2014 року обмежив поставки газу в Європу у відповідь на запуск масштабного реверсу зі Словаччини в Україну.

З 5 березня 2015 року (після візитів до Москви представників найбільших покупців російського газу – прем'єра Італії Маттео Ренці, голови Wintershall Райнера Зеле) несподівано повернувся до 100-відсоткового виконання оперативних заявок покупців. Аргументи, якими європейці переконали російську сторону змінити лінію поведінки, поки невідомі, відзначає "Інтерфакс".

За кілька днів до зняття "Газпромом" обмежень на постачання газу в ЄС, міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин констатував, що "Газпрому" так і не вдалося домогтися припинення реверсу.

"Мені здається, що це неправильне рішення. Вони насправді вбивають своїх споживачів. Вони обмежують постачання своїм клієнтам. Вони дають можливість переключитися на інших постачальників, на LNG", – сказав він.

Агентство також відзначило, що "європейський газовий ринок стійко витримав випробування обмеженням поставок з Росії".

Як відомо, з 1 по 15 березня Україна отримала 81% імпортного газу не з Росії, а з Європи.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!