"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Олігархи готуються судитись з Росією за кримські активи

Вівторок, 17 березня 2015, 15:25

Українські бізнес-структури готують позови до міжнародних судів щодо незаконного захоплення окупаційною владою Криму їхніх активів.

Про це пише DW.

Видання нагадує, що за рік після анексії збитків від "націоналізації" зазнали більшість основних гравців українського бізнесу.

Так у президента Петра Порошенка відібрали "Севастопольський морський завод" та пов’язані з ним підприємства;

Реклама:

у Олександра Лещинського - ПАТ "Кримхліб";

у групи "Приват" Ігоря Коломойського - активи та майно "ПриватБанку", санаторії, 32 автозаправки "Укртатнафта" – загалом 87 об’єктів;

у контрольованих олігархом Рінатом Ахметовим структур заблокували роботу оператора "Астеліт" (ТМ Life:), націоналізували "Укртелеком", мобільний оператор "ТриМоб" та групу Vega, "ДТЕК Крименерго", банки ПУМБ та "Ренесанс Кредит" закрили всі свої відділення, як і староховик "АСКА", "Метінвест" зупинив роботу своїх активів;

у олігарха Дмитра Фірташа "націоналізували" "Кримгаз", частина якого належала "Нафтогазу".

А от два великих підприємства Фірташа "Кримський титан" та "Кримсода" перереєструвались за російськими законами і працюють у Криму далі.

Олігарх прикривається у цій ситуації турботою про робочі місця.

"Я просто вважаю, що у нас іншого виходу не було. В мене там колектив: 6000 людей на одному заводі, 4000 - на іншому. Я підкоряюся тій ситуації, яка є, інакше неможливо було б працювати", - пояснив Фірташ.

За словами топ-менеджера "Приватбанку" Юрія Пікуша, банк звертався до Росії з проханням повернути активи, проте не отримав відповіді.

"Міжнародні юристи займаються підготовкою відповідних документів. Поки недоцільно розкривати цю інформацію", - розповів він.

У СКМ заявили, що теж готуються до міжнародних судів.

"Ми не бачимо законних підстав для "націоналізації" майна операторів на території півострова Крим та розцінюємо це як посягання на приватну власність. Зараз проводиться всебічна юридична експертиза ситуації, що склалася, а також розробляється план подальшого захисту своєї власності, в тому числі і в міжнародних судах", - заявили у прес-службі.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!