Думка експерта: НБУ треба припинити "щоп’ятничне" виведення з ринку нових банків

Неділя, 1 березня 2015, 11:30 -

Національному банку України необхідно припинити політику "щоп’ятничного виведення з ринку нових банків".

Таку думку висловив керівник проектів Ліги фінансового розвитку Андрій Блінов.

"Це перетворюється на нескінченно страшну історію. Я нічого не маю проти того, щоб з ринку виводилися проблемні банки, але робити це потрібно швидко і досить разовим порядком", - заявив експерт.

За його словами, кожна п'ятниця, яка приносить нову інформацію про виведення з ринку все нових і нових банків, тільки стимулює паніку серед вкладників і привела вже до 40% скорочення депозитної бази в комерційних банках.

Реклама:

"Інша ключова проблема Національного банку полягає у тій кількості грошей, яка вливається в економіку на фінансування неефективності державного сектора", - вважає експерт.

"Якщо торік ми казали про приховані 170 млрд гривень у вигляді емісії ОВДП, то цього року голова Національного банку каже про те, що зростання грошової бази становило 27% або 90 млрд гривень", - зазначив Блінов.

На думку експерта, зростання грошової бази на 27% в умовах високої монетизації економіки, буде значною мірою бити по показнику інфляції і найголовніше - в умовах валютного дефіциту буде штовхати обмінний курс.

Нагадаємо, у п’ятницю, 27 лютого Національний банк вирішив ліквідувати неплатоспроможні "БГ Банк" та "Легбанк".

Як повідомлялося, Національний банк у 2014 році визнав неплатоспроможними 33 банки, і ще 3 банки стали неплатоспроможними у січні цього року.

Ці банки виводяться з ринку Фондом гарантування, який здійснює їх тимчасову адміністрацію та ліквідацію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: