Коломойському не дали заробити мільярд на "фейковову" курсі долара

Субота, 7 лютого 2015, 12:03

5 лютого Аукціонний урядовий комітет відхилив усі заявки учасників торгів на купівлю 300 тисяч тонн нафти добутку ПАТ "Укрнафта".

У результаті цього наступний аукціон, зважаючи на зміну офіційного курсу гривні,  пройде із вищою стартовою ціною, пишуть "Наші гроші".

Різниця стартової ціни коливатиметься в межах одного мільярда гривень у залежності від офіційного валютного курсу. Якщо попередній аукціон повинен був стартувати з орієнтовної ціни в 6,4 тисяч гривень за тонну, то наступний - від 9,3 тисяч гривень за тонну ( 23 гривні за долар) до 10,1 тисяч гривень за тонну (25 гривні за долар), що складе загалом 0,9-1,1 млрд гривень додаткового прибутку ПАТ "Укрнафта".

Якби аукціон пройшов за старими правилами, то цей додатковий прибуток отримали б фірми, афільовані із групою "Приват", які протягом останніх років є єдиними покупцями аукціонної нафти.

Реклама:

Заявки на аукціон 5 лютого подали ТОВ "Тандем-Ч", "ТД Прикарпаттянафтотрейд", ВАТ "НПК-Галичина", "Укртатнафта", "Укртранснафта" (держпідприємство із менеджментом, підконтрольним "Привату").

Нагадаємо, що 21 січня 2015 року Кабінет міністрів також вніс зміни в Порядок організації аукціонів, що збільшило стартову ціну продажу "Укрнафти" на 15%.

Раніше цей дисконт також діставався структурам "Привату", що завдавало збитків напівдержавній "Укрнафті". Наприклад, на аукціоні у липні 2014 року ці втрати становили 540 млн гривень.

Згідно з Порядком проведення біржових аукціонів, якщо наступних два аукціони не наберуть достатньої кількості покупців, виставлений добуток викупить НАК "Нафтогаз України".

Як відомо, перший аукціон з продажу вітчизняної нафти за новими правилами був заблокований "Укрнафтою", яка назвала ціну на свої ресурси дуже високою.

Як повідомлялося, 22 січня 2015 року було сформовано склад аукціонного комітету  з продажу нафти, конденсату і скрапленого газу.

До нього увійшли по три представники від Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, а також чотири представники від НАК "Нафтогаз-України".

Нагадаємо, проведення аукціонів з продажу нафти у 2014 році спочатку стримувалося дискусією між "Укрнафтою", менеджмент якої контролюють міноритарні приватні акціонери, пов'язані з акціонерами ПриватБанку (Дніпропетровськ), і Міненерговугілля щодо біржі.

Це питання було розв’язано після ухвалення Кабінетом міністрів 16 жовтня 2014 року постанови про порядок організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти, газового конденсату та скрапленого газу на заміну прийнятому в жовтні 2011 року.

У новому документі уряд зберіг прив'язку встановлення стартової ціни української нафти і газоконденсату до митної вартості нафти сорту Urals за даними Державної фіскальної служби за 15 днів, що передують даті реєстрації заявок на проведення аукціону.

З того часу відбулися два аукціони: наприкінці жовтня і в середині грудня, на яких "Укрнафта" продала свій ресурс за стартовою ціною відповідно майже на 4 млрд гривень і на 2,6 млрд гривень.

НАК "Нафтогаз України" належить 50% + 1 акція "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних з акціонерами Приватбанку (Дніпропетровськ), - близько 42% акцій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!