Система фінансового моніторингу у багатьох банках функціонує неефективно - Хоменко

Неділя, 1 березня 2015, 15:03

Наявної системи фінансового моніторингу в багатьох українських банках недостатньо для того, аби виявити участь співробітників та клієнтів у роботі конвертаційних центрів.

Про це свідчать дані досудових розслідувань, що їх проводять органи податкової міліції, заявив відсторонений від виконання обов’язків першого заступника голови Державної фіскальної служби Володимир Хоменко, передає прес-служба СФР.

Зокрема, за його словами, під час розслідування діяльності конвертаційних центрів, протягом 2014 року було виявлено участь співробітників чи клієнтів понад 17 банків у схемах діяльності таких центрів. При цьому період, у який банк було використано шахраями як кінцеву ланку для виведення коштів, для різних фінустанов становить від 2010 до 2014 року.

"Ми виявили участь банків у цих ланцюжках не під час цілеспрямованої перевірки банку, а під час відпрацювання конвертаційних центрів, яких лише протягом року ми ліквідували 48 із загальними оборотом у 22,5 млрд гривень. Таким чином у наших матеріалах банки фігурують як частини ланцюжка, а не стартова чи кінцева точка власне процесу конвертації", - відзначив Хоменко.

Реклама:

Інформацію щодо причетності до скоєння злочинів та безпосередньо скоєння злочинів службовими особами банківських установ ПАТ "Реал Банк", ПАТ "Фідобанк", ПАТ "Банк Фінанси та Кредит", ПАТ "БТА банк", ПАТ "Вернум Банк", АТ "ОТП банк" та ПАТ "ВіЕйБі банк", АТ "Ощадбанк" та ПАТ КБ "Глобус", ПАТ "Український професійний банк", ПАТ "Банк Ринкові Технології", АТ "Фінростбанк" та інших вперше було озвучено в ході колегії у ДФС 24 лютого.

Пізніше у прес-службі Державної фіскальної служби повідомили, що перший заступник голови ДФС Володимир Хоменко не вправі робити офіційні заяви через відсторонення від виконання обов’язків.

Крім того у прес-службі зазначили, що такий орган як Служба фінансових розслідувань в даний час не працює.

Нагадаємо, у вівторок, 24 лютого прем'єр-міністр Арсеній Яценюк розпорядився розпочати службове розслідування проти керівництва Фіскальної служби і відсторонити його від виконання обов'язків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!