Думка експерта: В обмін на кредит МВФ уряд готовий піти на урізання пенсій

Четвер, 26 лютого 2015, 20:40

Від отримання кредиту МВФ постраждає одна з найбільш незахищених груп населення - пенсіонери.

Таку думку висловив керуючий партнер ЮК Prove Group Владислав Кочкаров.

"У зв'язку з різкими стрибками курсу іноземної валюти багато хто чекає, коли ж Міжнародний валютний фонд виділить черговий кредит. Гіпотетично він повинен підтримати українську економіку і трохи зміцнити курс національної валюти", - відзначає юрист.

Однак, за його словами, в тіні залишаються кроки, які необхідно зробити Україні, для отримання довгоочікуваного фінансування.

Реклама:

"Проаналізувавши шість законопроектів (№ 2209 - 2214), які Кабмін вніс у Раду 23 лютого, юристи ЮК Prove Group прийшли до висновку, що від отримання кредиту МВФ постраждає одна з найбільш незахищених груп населення - пенсіонери", - заявив експерт.

"Ознайомитися з усіма вимогами МВФ, звичайно ж, не представляється можливим, оскільки більшість документів просто не публікуються. Але навіть по згаданих законопроектах можна визначити загальні тенденції, які негативно позначаться на пенсіях українців", - сказав Кочкаров.

За його словами, уряд всіма способами намагається скоротити видатки Пенсійного фонду, зокрема, пропонується поетапне підвищення на 5 років пенсійного віку для жінок, які мають право на пільгову пенсію. Додатково планується підвищити на 5 років страховий стаж, необхідний для виходу на пенсію за вислугою років.

"При цьому, для визначення розміру пенсії будуть виходити з заробітної плати за 2012-2014 роки, а не за останні 3 роки перед виходом на пенсію. Чи довго буде діяти така норма незрозуміло, також не до кінця ясно, що буде з тими пенсіями, які призначатимуться в 2016 році і надалі", - відзначає експерт.

"Швидше за все, зарплати в 2015 році не відрізнятимуться від 2014, але все ж, якщо комусь із-за девальвації гривні підвищували зарплату, з неї платили податки і внески в той же Пенсійний фонд, то вона не вплине на розмір пенсії", - вважає юрист.

На думку експерта, особливо зміни торкнуться працюючих пенсіонерів, яким виплачуватимуть 85% від пенсії.

"А тим працевлаштованим пенсіонерам, які мають спеціальні виплати (держслужбовці, прокурори і т.д.), пенсію в період роботи взагалі платити не будуть", - зазначає Кочкаров.

"Такий підхід, напевно, спричинить хвилю звільнень, - прогнозує юрист і продовжує, - адже у згаданої категорії населення пенсія більше зарплати".

"Виходить, що уряд йде по шляху "одне лікуємо, інше калічимо" для короткострокового вирішення економічних проблем держави", - резюмував Кочкаров.

Нагадаємо, згадані законопроекти ВР планує розглянути на початку березня під час позачергової сесії. Крім того, в пакет входить також законопроект про стабілізацію фінансового стану НАК "Нафтогаз України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!