Єврокомісія представила проект Енергетичного союзу

Середа, 25 лютого 2015, 19:51

Європейська комісія представила план створення Енергетичного союзу в ЄС, тим самим зробивши крок у реалізації одного з центральних пунктів програми її президента Жан-Клода Юнкера.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Основними положеннями плану є, по-перше, зниження залежності від єдиного постачальника енергоносіїв та солідарність між країнами-членами ЄС у випадках перебоїв з постачанням.

По-друге, це вільний рух енергії, так звана п’ята свобода - на додачу до вільного руху людей, товарів, послуг та капіталу.

Реклама:

По-третє, підвищення енергетичної ефективності та, навіть, сприйняття її як самостійного джерела енергії. По-четверте, прагнення до суспільної моделі, яка продукує низькі рівні викидів.

"Надто довго енергія була виключена з фундаментальних свобод Союзу. Нинішні події демонструють наскільки високими є ставки, оскільки багато європейців бояться, що можуть залишитися без енергії, потрібної для обігріву їх домів", - заявив Юнкер.

Віце-президент Єврокомісії з енергетичних питань Марош Шефчович назвав цей план найбільш амбітним за понад півстоліття.

"Сьогодні ми запускаємо найамбітніший європейський енергетичний проект з часів Європейської спільноти вугілля та сталі. Проект, який об’єднає 28 європейських енергетичних ринків в один енергетичний союз", - сказав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Європейський союз розгляне можливість перегляду енергетичних відносин з Росією, коли умови стануть відповідними, особливу увагу буде приділено відносинам з Україною як основною державою-транзитером.

Як повідомлялося, на початку лютого Єврокомісія оголосила про запуск Енергетичного союзу, склавши план реорганізації європейської енергетичної політики.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!