Україна може завалити продаж російських бойових літаків

Середа, 25 лютого 2015, 18:45

Україна поставила під загрозу продаж бойових літаків РФ, відмовившись постачати теплові головки самонаведення для ракет ближнього бою Р-73Е.

Про це пише "Газета.ру".

Цими ракетами з українськими головками самонаведення комплектуються всі російські бойові літаки.

Ці пристрої, які називаються МК-80 "Маяк", виробляє київський завод "Арсенал".

Реклама:

Представник військово-промислових кіл РФ розповів газеті, що Україна перекрила постачання головок в березні 2014 року, а запаси, які є у заводу-виробника, практично вичерпані.

"Якщо в найближчі півроку не налагодити виробництво аналогічних виробів на території Росії, бойові літаки, які ми пропонуємо на експорт, можуть залишитися без ракет ближнього бою. Те, що є в наявності, розраховано на 2-3 роки", - пояснив співрозмовник видання.

Ракета може перебувати в робочому стані всього кілька років, бо інфрачервоні датчики потребують постійного охолодження скрапленим газом.

Р-73 з 1983 року є основним засобом ближнього бою для всіх модифікацій перехоплювачів Миг-31, фронтових винищувачів Миг-29 і Су-27, фронтових бомбардувальників Су-34, штурмовиків Су-25ТМ і навчально-бойових літаків Як-130.

Представник заводу "Дукс", який виробляє ракети, пояснив, що випуск ГСН "Маяк" налагоджено на одному з російських підприємств, однак для окупності проекту потрібні масштабні замовлення.

"Треба розуміти, що "Арсенал" збирав ці голови з російських комплектуючих, так що особливих проблем з організацією виробництва не було... Щоб окупити цей проект, потрібні серйозні обсяги замовлень", - розповів співрозмовник газети.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!