"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" не платитиме "Газпрому" за постачання газу в зону АТО

Четвер, 19 лютого 2015, 19:02

НАК "Нафтогаз України" не буде оплачувати рахунки ВАТ "Газпром" за постачання газу в зону проведення антитерористичної операції.

Про це заявив голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв під час прес-конференції у четвер.

"Нафтогаз" не буде оплачувати такий рахунок. Ми вважаємо що він (рахунок) протирічитиме контракту. Якщо ви подивитися на цю ситуацію абстраговано і об’єктивно, то є певна територія на яку "Газпром" без нашого контролю заявляє, що буде постачати газ", - сказав Коболєв.

За його словами, росіяни заявляють, що вони це роблять.

Реклама:

"За відсутності контролю цієї точки, теоретично можна заявляти будь що. Можна сказати, що вчора ми поставили півмільярда кубів. Тому за умови присутності там представників "Укртрансгазу", за умови відновлення постачання з боку України, все це виглядає нелогічно і некоректно", - сказав голова "Нафтогазу".

"Контракт між "Нафтогаз України" і "Газпромом" визначає чітко процедуру передачі газу на кордоні. Між українською стороною і російською стороною в районі проведення АТО немає представників "Нафтогазу", немає можливості проводити замір та контроль постачання цього газу", - сказав він.

"Більше того, напрямки постачання газу до України регулюються окремими заявками, які направляє "Укртрансгаз", і ніхто інший, згідно з контрактом, не має права направляти заявки щодо того, які обсяги і по яких напрямках можуть постачатися", - додав він.

"Нас здивувала позиція "Газпрому" з цього приводу. По-перше, всім чудово відомо, що ми постачали газ всю зиму, ми зараз збираємося відновити у повному обсязі постачання. Більш того, зважаючи на падіння обсягів закупівлі газу з російського боку і збільшення обсягів придбання з європейського боку, все це виглядає, як певна спроба закріпити за собою частину українського ринку газу", - сказав Коболєв.

"Ми ще раз звертаємо увагу наших російських колег на те, що такі дії є непотрібними і неприпустимими, такими, що повністю протирічать і духу, і букві діючого контракту", - підкреслив він.

Раніше голова ВАТ "Газпром" Олексій Міллер заявив, що Росія розпочинає постачати газ на неконтрольовані українською владою території.

Як відомо, у четвер сепаратисти повідомили, що в середу вдень Україна перекрила магістральний газопровід без фізичної можливості відновлення поставок і залишила "ДНР" і "ЛНР" без газу. За їхніми словами, остаточно паливо закінчиться в четвер після 15:00.

Вони також повідомили, що ведуть переговори з Росією про постачання газу.

В "Укртрансгазі" пояснили, що поставки газу в зону АТО припинилися через критичні пошкодження газотранспортної інфраструктури в результаті бойових дій.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: