Україні рано думати про експорт харчових продуктів до ЄС - Держветфітослужба

Субота, 31 січня 2015, 17:43

Лише півтора десяткам вітчизняних підприємствам дали "добро" експортувати продукцію тваринного походження до Євросоюзу.

Про це повідомив в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" заступник голови Держветфітослужби Віталій Башинський.

"Сім підприємств постачають рибу, п'ять - мед і стільки ж підприємств продукти птахівництва" - сказав він.

Таким чином, жодне українське підприємство, яке поставляє готові харчові продукти, поки що не постачає свою продукцію на ринок ЄС.

Реклама:

"Треба зважати на те, що на відміну від рослинницької, тваринницька продукція, особливо необроблена, і живі тварини стоять на найвищому щаблі ризику.

Тому до цього товару найсуворіші вимоги. У даному сегменті Україна поки що в глибоких аутсайдерах" - каже він.

Власне, схвалення переробних потужностей до визнання еквівалентності, це доволі складний етап Угоди про ассоціацію, пояснює спеціаліст. Спочатку країна-імпортер (ЄС) має попередньо схвалити переробні підприємства, що знаходяться на території країни-експортера (України), без проведення попередніх інспекцій окремих підприємств.

За словами Башинського, українські підприємства "замахуються" і на експорт яловичини, який буде здійснюватися паралельно з поставками в Європу молока і молочних продуктів.

Таких молокопереробних підприємств вже п'ять, зазначив заступник голови Держветфітослужби. З них три витримали "європейський іспит", тобто, отримали позитивні висновки перевіряючих.

"Сподіваюся, що Україна з'явиться у списку "А" країн, яким дозволено експорт молока і молочних продуктів в Євросоюз. Це означає, що наша держава пройшла верифікацію системи контролю", - резюмує фахівець, нагадуючи, що європейське законодавство вимагає впровадження європейської моделі системи забезпечення безпеки та якості харчових продуктів, що базується на процедурах HACCP (Аналіз ризиків і критичних контрольних точок).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: