"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" погрожує банкрутством Фірташу - ЗМІ

П'ятниця, 30 січня 2015, 11:32

НАК "Нафтогаз України" подав позов про банкрутство черкаського "Азоту".

Про це пише Андрій Самофалов на Hubs.

Згідно з матеріалом, підприємство, яке входить до групи Ostchem Дмитра Фірташа, заборгувало держкомпанії 181 млн гривень.

Господарський суд Черкаської області прийняв до розгляду заяву НАК 17 січня. 30 січня суд може розпочати процедуру банкрутства.

Реклама:

Як пише автор, борг "Азоту", який став приводом для позову, з'явився давно. Вперше суд визнав його в 2011 році. Боржник оскаржував його у вищих інстанціях, але в серпні 2014-го на сторону "Нафтогазу" став Вищий госпсуд. Тоді ж було відкрито виконавче провадження по справі.

У НАК до моменту публікації не відповіли на запит Hubs про претензії до одного з найбільших в Україні виробників карбаміду і аміачної селітри. Не хочуть говорити і в Ostchem Фірташа.

Черкаський "Азот" - не єдине підприємство Фірташа, яке заборгувало НАКу великі суми.

У судах зараз розглядається цілий ряд справ і по іншим хімічним заводам бізнесмена - сєверодонецького "Азоту", "Рівнеазоту" і горловського "Стиролу".

Загальна сума претензій НАК до чотирьох хімічним підприємствам олігарха - понад 2 млрд гривень.

Кабмін пішов проти Фірташа влітку, коли магната заочно відчитав з трибуни Верховної Ради прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, пише автор.

"За нашими даними, компанії Фірташа повинні українській енергетиці близько 6 млрд гривень, - заявив прем'єр. - Ми почали судові процеси по всіх боргах, будемо робити все, щоб повернути справедливість".

Фірташ відповів у листопаді.

"Борги були ще до мене. Облгази весь цей час були, як таке відро для сміття для держави - скидали туди все підряд. А ми тарифи не піднімали, нічого не робили. Так що питання спірне. Правда, є борги з хімії. Це правда. Їх треба буде закривати", - сказав бізнесмен в інтерв'ю "Лівому берегу".

За версією Фірташа, його компанії повинні державі вдвічі менше, ніж нарахував прем'єр - 3,2 млрд гривень.

Ще одна проблема Фірташа - втрата статусу монополіста на українському титановому ринку.

Фонд держмайна відмовився продовжувати оренду титанових ГЗК, які постачають сировиною виробничі комбінати бізнесмена.

Повернені активи віддали в управління новій структурі - "Об'єднаної гірничо-хімічної компанії". Її керівником став Роман Журило - старий знайомий Геннадія Корбана, правої руки головного "приватівця" Ігоря Коломойського.

Протистояння між Коломойським і Фірташем - ні для кого не секрет.

Втім, від прямих атак на бізнес Фірташа "Приват" утримується. Єдиний приклад - конфлікт навколо державного "Сумихімпрому", який вже давно улещують структури Фірташа.

Як зазначає автор, Фонд держмайна відклав продаж міноритарного пакета після того як Коломойскмй попередив, що особисто спостерігає за конкурсом. За день до його проведення до участі не допустили дружню "Привату" компанію "Бізнес-інвест".

З тих пір Фірташ не може отримати повний контроль над "Сумихімпромом". Саме підприємство знаходиться в процедурі банкрутства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!