ЄС допоможе митниці навести лад в портах на Одещині

Четвер, 29 січня 2015, 20:58

Місія Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні представила ґрунтовний план дій щодо покращення управління кордоном та зменшення можливостей для  корупції в Одеському та Іллічівському морських портах.

Про це йдеться у прес-релізі Місії Європейського союзу.

Як зазначається, Місія ЄС у співпраці з Державною фіскальною службою представила громадськості "Дослідження в Одеському та Іллічівському морських портах".

У дослідженні подається огляд прикордонного контролю та митної діяльності в обох портах,  а також пропонується ґрунтовний план дій щодо покращення управління кордоном та зменшення можливостей для  корупції в цих портах.

Реклама:
 

"Такі зусилля могли б призвести до різкого скорочення поточних витрат для бізнесу, зростанню їх прибутків та конкурентоспроможності, подальшому сприянню транскордонній торгівлі та зрештою стимулювати економічне зростання та інвестиції в регіон", - йдеться у повідомленні.

Дослідження показує, що хоча прогрес  був досягнутий у конкретних областях митного контролю за останні 5 років, основні реформи мають бути й далі проведені, особливо в сфері спрощення та модернізації процедур митного огляду та зменшення рівня корупції.

Дослідження пропонує 29 ключових рекомендацій, що ґрунтуються на європейському та міжнародному передовому досвіді. Рекомендації охоплюють шість стратегічних напрямків реформування і стосуються нормативно-правової бази та інституційної структури, розвитку кадрових ресурсів, корупції, оперативних процедур, обміну інформацією та інфраструктури.

"Дане дослідження не лише пропонує рекомендації для процедурних змін, але, що є більш важливим, визначає методи їх досягнення", - сказав голова EUBAM Франческо Бастальї.

За його словами, при належному впровадженні вплив цих заходів розшириться поза межі функціонування цих двох портів та забезпечить надання більш ефективних, прозорих та орієнтованих на клієнтів митних послуг та торгової діяльності по всій Україні.

"Покращення ефективності цих портів - питання національної економічної значущості. Ці порти відіграють ключову роль в експортно-імпортних операціях українських товарів та існує ще більший потенціал для розширення", - йдеться у прес-релізі.

 

Крім того, через ці порти проходить суттєвий потік двосторонньої торгівлі з сусідніми регіонами України, зокрема Молдовою, Білоруссю, Російською Федерацією та Казахстаном.

"На глобальному рівні міжнародні торгові партнери України жваво зацікавлені в тому, щоб побачити підвищення потенціалу та ефективності в портах Одеського регіону", - повідомляє прес-служба.

Голова представництва ЄС в Україні, посол Ян Томбінський зазначив, що два морських порти є воротами для регіональної торгівлі та швидкого зростання експорту українських товарів на найбільші ринки Європейського Союзу.

"У той час як митниця, прикордонна та інші портові служби готуються до 1 січня 2016 року, дослідження пропонує конкретні заходи, необхідні для спрощення процедур, що сприятимуть товаропотоку та скоротять витрати для бізнесу", - заявив голова представництва ЄС в Україні.

За його словами, висновки також охоплюють кроки, які можуть привести до підвищення рівню державних доходів та конкурентоспроможності обох портів шляхом усунення стимулів для корупції, посилення міжвідомчої співпраці та адаптації прикордонного та митного контролю  до норм та стандартів ЄС.

Дослідження проводилось EUBAM з травня 2014 року на прохання Державної фіскальної служби.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!