У НБУ впевнені, що повернуть видані неплатоспроможним банкам кредити

Четвер, 29 січня 2015, 17:49

Національний банк пояснює значний обсяг рефінансування банків навесні 2014 року плачевним станом банківської системи на той момент і розраховує повернути видані неплатоспроможним банкам кредити.

Про це повідомив журналістам заступник директора Генерального департаменту банківського нагляду НБУ Костянтин Раєвський, передає УНІАН.

"У березні, квітні і травні минулого року банківська система перебувала на межі колапсу. Тобто, якби Нацбанк припинив тоді рефінансування банків і стабілізаційне кредитування, система могла просто впасти", - сказав Раєвський.

За його словами, присутні в НБУ міжнародні радники рекомендували навіть більший обсяг рефінансування. "Була така фраза - "ви зобов'язані кредитувати навіть під котів і собак", - додав Раєвський.

Реклама:

Чиновник упевнений, що Національний банк зможе повернути видані кредити, включаючи неплатоспроможні банки.

"Кожен кредит рефінансування і стабілізаційний кредит видається під відповідне забезпечення, яке в будь-якому випадку Нацбанку ці засоби відшкодує, навіть якщо банк потрапив в тимчасову адміністрацію чи ліквідацію. Те, що було видано у вигляді стабілізаційного кредиту, забезпечене відповідною заставою, і ліквідатор або тимчасовий адміністратор НБУ ці гроші поверне", - пояснив він.

На запитання, чому кредити не повертаються на стадії тимчасової адміністрації, Раєвський відповів, що Фонд гарантування вкладів фізосіб у рамках законодавства впродовж трьох-чотирьох місяців шукає потенційного інвестора для банку.

"Якщо з'являється потенційний інвестор у банку, він його викуповує, і, відповідно, питання з поверненням рефінансування закриваються самі собою. А якщо фонд не знаходить інвестора і пускає банк у ліквідацію, просить Нацбанк відібрати ліцензію, то у такому разі першочергове завдання ліквідатора - розрахуватися з фізичними особами до 200 тисяч гривень за рахунок фонду і повернути Національному банку за рахунок реалізації застави рефінансування", - відзначив він.

За його словами, НБУ може повернути свій кредит у ліквідованого банку поза чергою. "Національний банк поза чергою. Згідно із законом, кредити, забезпечені заставою, йдуть поза чергою. Так само як і вкладники до 200 тисяч", - пояснив Раєвський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!