Аукціонний комітет затвердив стартову ціну на нафту для запланованих на 6 лютого торгів

Четвер, 29 січня 2015, 16:05

Аукціонний комітет з продажу нафти, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу затвердив стартові ціни аукціону, який планується провести 6 лютого 2015 року.

Згідно з оприлюдненим на сайті Міненерговугілля протоколом засідання комітету від 29 січня, стартова ціна нафти українського видобутку затверджена в розмірі 5,367 тисяч гривень за тонну (без ПДВ), газового конденсату - 5,843 тисяч гривень за тонну (без ПДВ).

При цьому стартові ціни на раніше запланований на 31 січня і вже скасований аукціон були затверджені на більш низькому рівні: нафта - 5,297 тисяч гривень за тонну (без ПДВ), газового конденсату - 5,772 тисяч гривень за тонну (без ПДВ).

Рішенням аукціонного комітету також доручено проінформувати ПАТ "Укрнафта" та інші нафтовидобувні компанії про затверджену стартову ціну і необхідність подачі заявок для участі в аукціоні до кінця поточного четверга.

Реклама:

Нагадаємо, 27 січня контрольована Ігорем Коломойським напівдержавна "Укрнафта" направила на адресу Аукціонного комітету лист, у якому висловила незгоду з розрахованою комітетом вартістю нафти, назвавши її завищеною.

Як повідомлялося, біржовий аукціон з продажу нафти і газового конденсату власного видобутку ПАТ "Укрнафта" та інших компаній, зобов'язаних щомісяця продавати добуті енергоресурси на біржі, був перенесений з 31 січня на 6 лютого.

Кабінет міністрів постановою №16 від 21 січня 2015 року вніс зміни до порядку організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти, газового конденсату та скрапленого газу.

Нова редакція порядку, зокрема, передбачає відмову від 15% знижки при визначенні стартової ціни нафти і газоконденсату.

Продаж українських нафти і газоконденсату через біржовий аукціон є обов'язковою у разі, якщо контрольний пакет добувача належить державі або він працює на умовах спільної діяльності з держкомпанією.

Як відомо, 22 січня 2015 року було сформовано склад аукціонного комітету з продажу нафти, конденсату і скрапленого газу.

До нього увійшли по три представники від Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, а також чотири представники від НАК "Нафтогаз-України".

Нагадаємо, проведення аукціонів з продажу нафти нинішнього року спочатку стримувалося дискусією між "Укрнафтою", менеджмент якої контролюють міноритарні приватні акціонери, пов'язані з акціонерами ПриватБанку (Дніпропетровськ), і Міненерговугілля щодо біржі.

Це питання було розв’язано після ухвалення Кабінетом міністрів 16 жовтня 2014 року постанови про порядок організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти, газового конденсату та скрапленого газу на заміну прийнятому в жовтні 2011 року.

У новому документі уряд зберіг прив'язку встановлення стартової ціни української нафти і газоконденсату до митної вартості нафти сорту Urals за даними Державної фіскальної служби за 15 днів, що передують даті реєстрації заявок на проведення аукціону.

Однак було також збережено понижуючий коефіцієнт 0,85 при визначенні стартової ціни в разі відсутності поставок у країну нафти Urals трубопровідним транспортом, надходження нафти Azeri чи інших сортів легкої нафти Каспійського регіону.

Згідно з порядком, у такому разі на цей коефіцієнт множилося середнє значення ціни контрактів з продажу нафти сорту Brent (за даними Crude Oil Marketwire агентства Platts).

З того часу відбулися два аукціони: наприкінці жовтня і в середині грудня, на яких "Укрнафта" продала свій ресурс за стартовою ціною відповідно майже на 4 млрд гривень і на 2,6 млрд гривень.

НАК "Нафтогаз України" належить 50% + 1 акція "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних з акціонерами Приватбанку (Дніпропетровськ), - близько 42% акцій.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: